Bireyselleştirilmiş eğitim programı

Vikipedi, özgür ansiklopedi


Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP), Özel eğitime gereksinim duyan bireylerin değerlendirme sonuçları esas alınarak; gelişim özellikleri, eğitim ihtiyaçları ve performansları doğrultusunda hedeflenen amaçlara ulaşmaya yönelik hazırlanan ve bu bireylere verilecek destek eğitim hizmetlerini de içeren kapsamlı ve bireyselleştirilmiş programları ifade eder.[1]

Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı'nın Amacı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı, özel eğitime ihtiyaç duyan bireylere en üst düzeyde eğitim verme amacı taşımaktadır.

Kaynaştırma Eğitimi Nedir?[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynaştırma eğitimi, özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin, okulda, ya da herhangi bir eğitim kurumunda, akranlarıyla birlikte eğitim almalarını sağlayan bir eğitim yaklaşımıdır. Bu yaklaşım, özel eğitimde yer alan öğrencilerin sosyal, akademik ve duygusal olarak genel eğitimdeki diğer öğrencilerle bir arada olmalarını ve aynı sınıf veya okulda eğitim almalarını hedefler.

Bireyselleştirilmiş Eğitim Programının İşlevleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • BEP toplantıları, aile ve okul personeli arasındaki iletişim aracıdır. Öğrencinin gereksinimleri, nelerin sağlanabileceği ve karşılaşılabilecek durumların neler olabileceği konusunda her iki tarafa da eşit söz hakkı sağlar.[2]
  • BEP, öğrencinin gereksinimi olan özel eğitim hizmetleri ve ilişkili destek hizmetlerin öğrenciye sunulacağına ilişkin yazılı bir taahhüttür.
  • BEP ailenin, okulun ve ilişkili tüm birimlerin çalışmalarını ve bunların öğrenciye katkılarını izleme ve değerlendirme aracıdır.

1997 yılında yürürlüğe giren 573 sayılı Özel Eğitim Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin 4. maddesi f bendi, "Özel eğitim gerektiren bireyler için bireyselleştirilmiş eğitim planı[3] geliştirilmesi ve eğitim programlarının bireyselleştirilerek uygulanması esastır." diyerek BEP'in hazırlanmasını ve uygulanmasını zorunlu hale getirmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ 2018 - Tanımlar 9 Temmuz 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (SON GÜNCEL YÖNETMELİK)
  2. ^ [1] Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı Nedir?
  3. ^ "BEP Planları 2023-2024 (Tüm Sınıflar ve Dersler) - Dersten". www.dersten.com. 29 Temmuz 2023. 17 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2023.