Bioshock: Rapture Şehri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bioshock: Rapture Şehri
Bioshock: Rapture
Bioshock: Rapture Şehri kitabının kapağı
YazarJohn Shirley
ÇevirmenKerem Ergener
ÜlkeABD
Dilİngilizce
TürBilimkurgu
Yayım2011 (özgün)
2016 (Türkçe)
Yayımcıİthaki Yayınları
Sayfa424

BioShock: Rapture Şehri, 2011 yılında John Shirley tarafından yazılan ve Bioshock oyun serisinin başlangıç öyküsünü anlatan bilimkurgu romanı.[1] Orijinal adı Bioshock: Rapture olan roman, 2016 yılında Kerem Ergener'in çevirisi ile İthaki Yayınları tarafından Türkçe olarak yayınlanmıştır.[2] Bu romanla birlikte Bioshock serisindeki az bilinen karakterler ve mekanlar odağında Bioshock evreni genişletilmiştir.[3]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

II. Dünya Savaşı sonunda ABD başkanı Franklin D. Roosevelt'in inşa ettiği Yeni Düzen, Amerikan siyasetini önemli şekilde değiştirmişti. Vergiler zirve yapmış, Japonya'ya atılan nükleer bombalar tüm dünyada toplu yokoluş korkusu yaratmıştı. ABD ve diğer ülkelerdeki devlete bağlı gizli birimler yoğunlaşmış ve ABD'nin kuruluş ve varoluş felsefesi olan özgürlükler yok olmaya başlamıştı. Giderek azalan özgürlüklerini geri kazanmak için çok az insan mücadeleye etmeye hazırdı.

Andrew Ryan da bu insanlardan biriydi. ABD'ye diğer pek çok yurttaş gibi sıradan bir mülteci olarak geldikten sonra dünyanın en zengin insanlarından biri haline gelmişti. Ryan, servetini ve hayalgücünü, insanlığın özgürce yaşayabileceği bir ütopya kurmak için harcamaya başladı. Bu ütopya, denizler altında gizli bir şehir olan Rapture'dı.

Roman, Rapture Şehri'nin kaosa sürüklenmeden önceki dönemini anlatarak Bioshock oyun serisine bir ön hazırlık yapıyor.[3][4]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Wesley Yin-Poole. "BioShock: Rapture book release date News – - Page 1". Eurogamer.net. 12 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2011. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2019. 
  3. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 17 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2019. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2019.