Bilgisayar tamircisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
New York'taki bilgisayar tamircileri, 2000

Bilgisayar tamircisi masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda meydana gelen yazılımsal ve donanımsal kaynaklı sorunları bulup çözüm üretir.

İş tanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel olarak Bilgisayar tamircisi günlük "format" diye adlandırılan (İşletim sistemi yükleme, sıfırlama, gerekli sürücülerin ve yazılımların kurulması) işlemlerini daha çok yapmaktadır. Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda donanımsal kaynaklı arızaların olması durumunda "Teknik servislere" götürülür. Bilgisayar tamircileri bu donanımsal arızaları bir takım araç gereçlerle tespit ederek sorunu bulur ve arızalı parça/parçaların değişim işlemini yaparak tekrar çalışır hale getirir.

Format[değiştir | kaynağı değiştir]

İşletim sistemlerinde meydana gelen sistem hataları, bilgisayarın yavaş çalışması, bazı donanımların bilgisayar tarafından tanınmaması, işletim sisteminin kullanılmaz hale gelmesi, virüs bulaşması durumlarında "İşletim sistemlerini yeniden yüklemek ve sıfırlamak" işlemine verilen addır. Bu işlem sonrasında sürücü/sürücülere (bileşen, donanım) ait olan gerekli yazılımların yüklenmesi, ihtiyaç duyulan ve duyulabilecek programların kurularak "kullanıma hazır" hale getirilmesi işlemi de bu tanıma dahildir.