Bellingham, Washington

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bellingham, Washington
Şehir
Takma ad:
City of Subdued Excitement (Durgunlasmış Heyecanın Şehri)
Whatcom County içindeki Bellingham (Kırmızı boyali alan) ve Washington Eyaleti
Whatcom County içindeki Bellingham (Kırmızı boyali alan) ve Washington Eyaleti
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
Eyâlet Washington
KontlukWhatcon County
Yüzölçümü
 • Toplam74,85 km²
 • Su
28,90 km² (1.110 mil²)
Nüfus
 (2012)Nüfus Tahmini
 • Toplam82.234
 • Yoğunlukoto/km²
 • Kent yoğunluğu2.986,9/km² (77.360/mil²)
 • Metropol yoğunluğu200,434/km² (519.120/mil²)
Zaman dilimiUTC-08.00
 • Yaz (YSU)UTC-07.00 (PST)
Resmî site
www.cob.org

Bellingham, Amerika Birleşik Devletleri (Washington) eyaletinde bulunan bir şehirdir. Washington da bulunan Whatcom County içerisindeki en büyük şehir ve en büyük merkezdir. 2010 seçimlere göre 80.885 kişilik nüfusu ile eyalet içerisindeki en büyük 20. şehirdir. Aynı zamanda eyalet içinde Seattle-Tacoma metropoliten alanı, Portland metropoliten alanı kuzeyi, Spokane metro alanı ve Tri-Cities metropoliten alanlarından sonra en büyük 5. metropoliten konumundadır. Amerika Birleşik Devletleri içerisinde ise metropoliten bölgeleri arasında 211. sıradadır.

Şehrin sınırları Fairhaven'in eski kasabaları, Whatcom, Sehome ve Bellingham ile çevrilidir.

Bellingham, küçük şehir görünümü ile ve San Juan Adası ve Kuzey Cascade sıra dağları içerisindeki fırsatlara kolay erişim imkânı ile dikkat çekmektedir. Seattle'la ve Britanya Kolumbiyası içerisindeki Vancouver şehirlerine yakinliği Bellingham' in dikkat çeken bir diğer özelliğidir.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bellingham

Bellingham'in adı şehrin konumlandığı koydan gelmektedir. Haziran 1792 tarihinde George Vancouver bu koyu ziyaret etmiş ve koyu Kraliyet donanmasının ambarcılarının hesap denetleyicisi olan Sir William Bellingham için isimlendirmiştir. Avrupalı Amerikanlılardan önce Bellingham kıyı Saliş Halkları'nın ana vatanıydı. Kafkas ticaretçiler bölgeye ilk olarak 1854 yılında geldiler. 1858 yılında Fraser Kanyonun'daki altın madenlerinde çalışmak için binlerce kişi Kaliforniya’dan Amerika'nın kuzeyene göç ettiler.

19. yüz yılın ortalarından 20. yüz yılın ortalarına kadar Bellingham bölgesinde kömür çıkartıldı. Bellingham'ın kuzey kıyısında kömür olduğu ilk olarak Henry Roeder tarafından keşfedildi. Ardından 1854 yılında San Francisco’dan bir grup yatırımcı tarafından Bellinghan koyuna kömür firması kurdu. Madenlerin derinliği yaklaşık yaklaşık 1200 adım (366 metre) olan yüzlerce kilometre uzunluktaki tünellere erişti. Maden Squalicum ırmağının iki yakası üzerinde yaklaşık 1.6 kilometre karelik alan boyunca güneybatıdan Bellingham körfezine kadar uzandı. Madende üretim 1920'li yıllarda zirve yaptı. Madence çalışan yaklaşık 250 madenci yıllık yaklaşık 200.000 tondan fazla kömür çıkarttı. Kömür madeni 1955 yılında kapatıldı.

Ballingham resmi olarak 4 Kasım 1903 tarihinde ilk olarak Bellingham koyu çevresinde konumlanmış dört kasabanın 19. yüzyılın son birkaç on yıllık artan katılımları sonucu kuruldu. Whatcam bugün "Old Town" (Eski Kasaba) olarak bilinen bölgesi 1852 yılında kuruldu. Sehome 1854 yılında Downtown’in kurulduğu bölgeydi. Bellingham 1853 yılında Boulevard parkın yakın güneyinin ilerisine Fairhaven'nin kendine ait limanı ile önemli bir ticari bölge olduğu dönemde kurulmuştu.

1890 yılında Fairhavenli şehir planlamacıları Bellinghami satın aldı. Genişlemek isteyen iki kasaba Whatcom ve Sehome sınırları birbirine bitişik konumdaydı. Bu iki kasaba "New Whatcom" "Yeni Whatcom"'i oluşturdular. 27 Ekim 1903 Tarihinden Washington eyaletinin "NEW" (Yeni) kelimesinin şehir isimlerinde kullanılmasını yasaklamasından sonra "New" (Yeni) kelimesi isimden çıkartıldı ve sadece Whatcom ismi kullanılmaya başlandı. İlk Fairhaven ve Whatcomu birleştirme denemesi başarısız oldu. Ayrıca yeni şehrin adı hakkında anlaşmazlık söz konusuydu. Whatcon yerlileri Fairhaven ismini, Fairhaven da yasanlarda Whatcon ismini yeni şehir için kabul etmediler. Sonuç olarak bugünde kullanılan Bellingham ismi kullanılması kararlaştırıldı. Dört kasabanın tek bir şehir olarak birleşmesi kararı için ikinci defa yapılan oylama ile 2163 kabul oyuna karşılık 596 karşıt oyla geçti.

1890’li yılların başlarında tren yolları yapıldı. Bu gelişme sayesinde körfez şehirleri ulusal çaptaki inşaat marketine bağlanmış oldu. Bellingham çevresinde bulunan dağ yamaçlarındaki tepeler 1906 San Francisco depreminden sonra belirginleşmeye başladı. Bunun nedeni buradan kesilen keresteler San Francisco’nun yeniden inşasına ya yardim sağlamak için gönderiliyor olmasıydı. Çok kısa surede bütün bölgede bu yardıma kendi işletmeleri ile katılan kereste ve kiremit fabrikaları belirdi.

1889 yılında Pierre Cornwall ve bir yatırımcılar derneği tarafından Bellingham Bay Improvement Company (BBIC) (Bellingham körfezi geliştirme firması) kuruldu. BBIC gemicilik, kömür, madencilik, tren yolu insati, emlak satişı ve kamu hizmetleri gibi birçok farklı sirketlere yatırım yapti. BBIC firması Bellingham'ın ekonomik gelişimine çok büyük çapta katkıda bulundu. Her ne kadar BBIC' nin hayali Bellingham'i Pasik Kuzeybati bolgesinin metropolisi haline getirmek olsa da hiçbir zaman amacina ulaşamadı.

BBIC Bellingham'in kamu hizmetleri ile ilgilenen eyalet dışından tek firma değildi. 1897 yılında New York bulunan General Electric firması Bellingham Fairhaven hattını ve New Whatcom'daki tramvay hattını satın aldı. 1998 yılında bu hat Kuzey tren yoluna bağlandı ve bir yatırım firması tarafından ikna edilen Electric Corporation of Boston firması hisselerin büyük çoğunluğunu satın aldı.

Bellingham ayrıca 1907 yılında doğu Kızılderili göçmen isçilerine karşı çıkan Bellingham isyanın olduğu yerdir.

Bellingham takriben 1909 yılı

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Çalısanların yıllık ortalama geliri 2012 yılı Mayıs ayı itibarı ile 44.310 Amerikan Doları'dır. Bu yıllık çalışan gelir ortalaması 51.150 Amerikan Dolar'ı olan Washinton eyaletinin ortalamasının altındadır.

İşverenler[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehrin 2011 ve 2012 yılıları geniş çaplı yıllık finansal raporuna göre şehirdeki iş verenler listesi.[1]

# İş verenler 2011 2012
1 The Sisters of St. Joseph of Peace 2.753 2.751
2 Western Washington University 1.592 2.196
3 Bellingham School District 1.312 1.278
4 City of Bellingham 899 840
5 Whatcom County, Washington 864 822
6 BP(Cherry Point Refinery) 800
7 Sodexo 652 726
8 Ferndale School District 685
9 Heath Techna 610
10 Bellingham Technical College 560

İklim[değiştir | kaynağı değiştir]

Wester Washington Üniversitesi kampüsünde karlı bir gün

Bellingham’in iklimi gelenlikle yumuşak ve Seattle şehrinin de içinde bulunduğu tipik Puget Sound bölgesi iklimi özelliklerine sahiptir. Yıl boyunca ortalıma günlük en sıcak ve soğuk sıcaklık sırası ile 15 °C ve 6.7 °C dir.

Ulaşım[değiştir | kaynağı değiştir]

Whatcom Transit
  • Bellingham Uluslararası Havaalanı
  • Amtrak Cascades (Tren ile ulaşım hizmeti vermektedir.)
  • Alaskan Marine Highway ( Feribot ile ulaşım hizmeti vermektedir.)
  • Whatcom Transit (Bellingham içerisinde ulaşım hizmeti vermektedir)

Çevredeki Toplulukların konumuları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]