Bell P-39 Airacobra

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Temmuz 1943'te Hamilton Army Airfield, California'da (ABD) iki tamirci USAAF Bell P-39Q-1-BE Airacobra'nın kolunu kranklıyor.

Bell P-39 Airacobra II. Dünya Savaşı sırasında Amerika Birleşik Devletleri Ordusu Hava Kuvvetleri için Bell Aerospace firması tarafından üretilen bir avcı uçağıdır. Amerika Birleşik Devletleri savaşa girdiğinde hizmette olan başlıca Amerikan savaşçılarından biriydi. P-39, Sovyet Hava Kuvvetleri tarafından da kullanıldı. Türünün diğer büyük kullanıcıları arasında Özgür Fransız, Kraliyet Hava Kuvvetleri ve İtalyan ortak-savaşçı Hava Kuvvetleri vardı.[1]

Pilotun arkasına, orta gövdeye yerleştirilmiş motor ve uzun şaftlı bir traktör pervanesi ile alışılmadık bir düzeni vardı. Aynı zamanda, üç tekerlekli bisiklet alt takımına sahip ilk avcı uçağıydı.[2] Motorun ortasına yerleşimi yenilikçi olmasına rağmen, P-39'un tasarımı, verimli bir turbo-supercharger'ın olmaması nedeniyle engellendi ve yüksek irtifada çalışmasını engelledi. Bu nedenle Batı Avrupa'da kullanılmak üzere RAF tarafından reddedildi, ancak çoğu hava savaşının orta ve düşük irtifalarda gerçekleştiği SSCB tarafından kabul edildi.

P-63 Kingcobra türevi ile birlikte P-39, Bell tarafından üretilen en başarılı sabit kanatlı uçaklardan biriydi.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Gunston 1980, p. 22.
  2. ^ Angelucci and Matricardi 1978, p. 25.
  3. ^ Bishop, Chris. The Encyclopedia of Weapons of World War II. New York: Orbis Publishing Ltd., 1998. 0-7607-1022-8.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]