Bayi sırası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Galway, İrlanda'da birden fazla bayi

Bayi sırası veya otomobil alışveriş merkezi, tek bir mahallede veya yolda birden çok otomobil bayisinin bulunduğu bir iş kümesidir. Bayi sıraları, tek ve büyük bir bayilik olan araba süpermarketlerinden farklıdır.

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Alışveriş merkezi yemek salonları gibi bayi sıraları, yığılma ekonomilerine bir örnektir. Bir arada gruplanmak anlık rekabeti artırsa da, bayi sırası tüketiciler için daha çok hedef haline geliyor ve tüm bayilere fayda sağlıyor. Birçok tüketici, bir satın alma işlemi yapmadan önce birden fazla şirketin otomobillerini test etmek isteyebilir ve bayi sırası tek noktadan alışveriş sağlar.[1] Rakip bayiler de, üzerinde anlaşılan bir pazarlama adı altında tek hedeflerini tanıtmak için genellikle reklam maliyetlerini paylaşırlar. Bayi sıraları, tüm bayilere fayda sağlayan oto yıkama, sigorta ofisleri ve kaporta atölyeleri gibi yan işletmelerin ilgisini çeker.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Merkezi Yer Teorisi, hedef mağazaların merkezi olarak konumlandıklarında neden daha iyi olduğunu açıklayabilir.[2] Ayrıca, bazı bölgelerde yerel bölgelendirme, birçok perakende bölgesindeki otomobil bayilerini dışarıda bırakabilir, böylece bir bayi sırasına yerleştirmek, pazar güçlerinden çok, hükûmet planlamasıyla ilgili hale gelir.

Geleneksel olarak, otomobil bayisinin küçük vitrinleri vardı. Daha sonra çoğu otomobil bayisi, entegre parçaları ve servis departmanları olan büyük otopark tabanlı mağazalara dönüştü. Çoğu durumda, bir bayi sırası, araba satın almak için mevcut bir konumdan ziyade, araç temalı tarihi bir bölgedir.

Örnekler[değiştir | kaynağı değiştir]

Oklahoma City'de tarihi bir bayi sırası

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Lorda (1992). "Locational dynamics of automobile dealerships and explanations for spatial clustering". The International Review of Retail, Distribution and Consumer Research. 2 (3): 283-308. doi:10.1080/09593969200000025. 
  2. ^ Steif (24 Ekim 2013). "Why Do Certain Retail Stores Cluster Together?". Planetizen. 8 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2014.