Batman: Dark Victory

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Batman: Dark Victory (Karanlık Zafer), süper kahraman Batman'i konu alan DC Comics tarafından yayımlanan 14 bölümlük Amerikan çizgi roman sınırlı serisidir (bir #0 sayısı da dahil olmak üzere). 1999'dan 2000'e kadar süren seri, Jeph Loeb tarafından yazılmış ve Tim Sale tarafından çizilmiştir ve Batman: The Long Halloween'in (Batman: Bitmeyen Cadılar Bayramı) devamı niteliğindedir.[1] Batman: Karanlık Zafer, Batman'in bir gizli suçla savaşan bir kahraman olarak kariyerinin dört ila beş yıl sonrasında geçmektedir. Hikaye, Gotham City polis memurlarını içeren bir dizi cinayetler etrafında, sadece İdamcı (The Hangman) olarak bilinen gizemli bir seri katil tarafından odaklanır. Hikayenin merkezinde Two-Face ve Sofiya Falcone liderliğindeki Falcone mafyasının artıkları arasındaki bir bölge savaşı bulunmaktadır.

Hikaye ayrıca Batman'in yardımcısı Robin'in kökenlerinin anlatıldığı ve Bruce Wayne tarafından evlat edinilmesini konu almaktadır. Hikaye, Frank Miller'ın Batman: Year One'da tanıtılan birçok karaktere kapanış getiriyor.

Ayrıca, Chuck Dixon ve Scott Beatty tarafından kaleme alınan bir devam hikayesi olan Robin: Year One adında bir devam hikayesi bulunmaktadır.

2004'te, Loeb ve Sale, İtalya'daki Kedi Kadın'ın hareketlerine odaklanan Kedi Kadın: Roma'da İken (Catwoman: When in Rome) adlı bir takip hikayesi üretti. Hikaye, Karanlık Zafer olayları sırasında, Sevgililer Günü'nden (Kedi Kadın'ın Gotham'dan ayrıldığı gün) İşçi Bayramı'na kadar geçmektedir.

Olay Örgüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

"Holiday" (Tatil) olarak bilinen katilin yakalandıktan sonra birkaç ay geçmiştir.[2] "Tatil" aslında, babasını geçmek ve aile işini başarılı bir şekilde yürütebileceğini kanıtlamak isteyen Alberto Falcone'dir. Janice Porter, Gotham Şehri Bölge Savcısı olarak Harvey Dent'in yerine geçmiş ve Batman'ın yöntemlerinden nefret ediyor, ancak Komiser Gordon'ın onun fikrini değiştirmeye çalışıyor.

Bruce, Harvey'in kurtarılamayacak noktaya gitmesine ve onun kötü biri haline gelmesine izin verdiği için kendini suçluyor ve Dent'in gönderdiği birçok kişi gibi Arkham Akıl Hastanesi'nde hizmet verdiğini düşünüyor. Batman, Gordon'ın yardımını ve Kedi Kadın'ın yardımını reddederek daha da yalnızlaşıyor. Dent'in hücresini ziyaret sırasında, Arkham'ın çoğu mahkûmunun büyük bir kaçış yaptığı görülür. Alberto onlardan biri değildir. Batman, Sofia Gigante'nin kaçakların bir kısmına yardım ettiğine inanır, ancak o, son ziyaretlerinden bu yana şimdi bir tekerlekli sandalye kullanıyor ve başında bir alçı var olduğunu belirtir.

Janice Porter, Alberto'nun kardeşi Mario'nun velayeti altında babasının eski malikanesinde ev hapsine salınmasına izin verir. Salıverilmesinden kısa bir süre sonra, Clancy O'Hara'nın cesedi Gotham şehir köprüsünden, eski devriyesinden asılı bulunur. Göğsüne bir gazete kupürü yapıştırılmıştır, başlık "Tatil serbest"tir ve üzerine bir asmaca bilmece yazılmıştır.

Batman, Tatil tarafından öldürülmeyen tek kişi olan Riddler'ı sorgular, ancak Riddler, Tatil'in neden kendisini öldürmediğine dair en ufak bir fikri olmadığını Batman'a söyler. Falcone malikanesinde, Alberto babasının sesini duymaya başlar ve ona Tatil katili olarak çalışmaya devam etmesini söyler. Kısa bir süre sonra, Batman ile buluşan Riddler, katilin başka bir kişinin onların bükülmüş oyununu oynadığını varsaydığını söyler, ve yolsuz eski komiser Gillian B. Loeb'in malikanesinde, göğsünde başka bir bilmece ile merdivenlerinden asılı bulunur.

Daha sonra, başka bir yolsuz memur, Dedektif Flass, bir güvenlik görevlisi olarak çalıştığı striptiz kulübünün dışında asılı bulunur. Batman, Alberto'nun yeni takma adı olan "Hangman" katili olduğunu veya kişinin kim olduğunu bildiğini düşünmektedir. Onu sorgular, ancak hiçbir şey öğrenemez ve Harvey Dent'i aramak için ayrılır.

Kanalizasyona girerken, Batman Solomon Grundy ile savaşır ve Harvey'nin yeni ofisine götürür. Ofisini ararken bir patlama olur ve Batman, İki Yüz'ü yer altında kaybeder. Gordon'ın ofisinde, Janice'i ikna etmeye çalışırken ve Batman'ı kabul etmesini sağlamaya çalışır ve o da kabul eder, ancak yasalara uyması koşuluyla.

Başka bir asma, Sgt. Pratt'ın göğsünde başka bir not ile bulunur. Bütün notlar Harvey'nin eski savcı masasından gelmiştir; bütün kanıtlar onun katil olduğunu göstermektedir.

"The Hangman" cinayetleri sırasında Bruce, Selina Kyle ile ilişkisiyle de mücadele etmektedir, bu yüzden sonunda Gotham'ı terk eder ve ona sadece bir not bırakır.

Janice Porter, soruşturma boyunca birkaç kez gizemli bir adamla buluştuğu görülmüştür ve sonunda bu kişinin Harvey olduğu ortaya çıkar. Başka bir asma bulunur, bu sefer Harvey'nin eski evinin önünde. Subay Merkel, göğsünde başka bir notla bulunur. Harvey, şimdi tamamen karanlık tarafıyla ele geçirilmiş olarak, kaçan suçluların tümüyle ilgili kendi soruşturmasını yapar, onlara Asıç katilinin kimliği hakkında sorular sorar. Gordon, karakolun çatısında neredeyse idam edilir, ancak İki Yüz tarafından kurtarılır ve adamın Asıç katili olmadığına dair garanti verilir.

Joker tarafından organize suça yönelik birden fazla saldırı gerçekleştirilir ve sonunda Falcone malikanesine saldırır, ailenin üyelerine saldırır ve ardından Batman tarafından yakalanır. Karakolun garajında başka bir asma bulunur. Batman, ailesi mafya sabotajı sırasında öldürülen genç Dick Grayson'ı evlat edinir ve onun ortağı olması için eğitimine başlar.

İki Yüz'ün yeraltı sığınağına yapılan bir polis baskını sırasında, Batman Gordon'a yardım eder ve sonunda onu yakalar. Alberto hala babasının sesini duyuyor ve ona işine devam etmesini söylüyor. Sonunda, kız kardeşini neredeyse öldürmeye kadar itilir, ancak bu cazibeye karşı koyar. İki Yüz yargılanır, ancak diğer suçlular mahkemeyi basınca kaçar.

Başka bir polis memurunun asması ve İki Yüz hala başlıca şüphelidir. Janice, Joker ve Scarecrow tarafından kaçırılır ve İki Yüz ile tartıştığında, onu öldürürler. Cesedi Alberto Falcone'nin yatağına bırakırlar, ona onu öldürdüğüne ikna etmek için. Sonunda, yüzeyin altındaki mikrofonları gizlice yerleştiren Calender Man'in maskesini kırarlar ve gerçeğin ortaya çıkmasına neden olur.

Batman, Mario Falcone'nin çatı katına baskın yapar, neredeyse asılır ama boynunu korumak için metal destekler sayesinde kendini kurtarır ve Kedi Kadın'a saldırır. O, Sofia Gigante'yi araştırdığını ve tekerlekli sandalye kullandığı halde ortopediste gitmiş olmadığına dair hiçbir kayıt bulamadığını açıklar. Malikaneden kaçtıktan sonra, Sofia ve Alberto aile mezarlığında buluşur; ona gerçek bir Falcone olmadığını söyleyerek onu boğar.

Batcave'de, Dick tarafından bırakılan ipuçlarının Falcone mafyasını korumakla ilgili olduğu doğru bir şekilde çözülür ve Batman hemen harekete geçer. Gizli yerinde, İki Yüz, sığınağına birden fazla patlamanın ulaşmasıyla saldırıya uğrar; suçlular, İki Yüz saldırıya uğradığında kaçmaya çalışır. Sonunda, Hangman katili Sofia Gigante olarak ortaya çıkar. Harvey'in Bölge Savcısı olmasına yardım eden herkesi öldürdü ve hepsini görünüşte baştan sona kadar onun yaptığı gibi gösteren ipuçları bıraktı. Onun son numarası, felçli gibi davranmaktı, böylece son şüpheli olarak kalacaktı. Meydana gelen dövüş sırasında, Sofia İki Yüz tarafından vurulur ve Batman onun peşinden gider.

Dick müdahale eder, artık "Robin" olarak bir üniforma giymiş ve Batman'e suçluları yakalamada yardım eder. Joker, İki Yüz'ü vurur ve o, muhtemelen ölür. Şimdi paramparça olan Mario Falcone, ailesinin malikanesini ateşe verir ve ailesi yok olur. Selina Kyle, Carmine'ın mezarına gelir ve onun gerçekte babası olduğunu bildiğini, ancak henüz kanıtlayamadığını itiraf eder. İki Yüz'ün Carmine Falcone'nin cesedini olduğu ortaya çıkar ve muhtemelen Mr. Freeze tarafından dondurulmuştur. Dick, Batman ile Batcave'de suçla savaşında ona yardım etme yemini eder.

Temalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ticaret kitabının girişinde, Tim Sale, Batman'in yorumuyla keskin bir tezat oluşturduğu için Robin'e ilgi duymadığını ve bu nedenle Jeph Loeb ile projeye katılmaktan çekindiğini belirtir. Ancak Loeb, iki karakterin bir araya gelmesinin hikaye için hayati öneme sahip olduğunu ısrarla savunmuştur. Hikayenin önemli bir teması, The Long Halloween'in üç ana karakterinin şimdi yalnız hissetmesiyle ilgilidir. Kitap boyunca Batman bu konuyla mücadele eder, Komiser Gordon'dan yardımı kabul etmeyi reddederken ve Scarecrow'un korku gazının yan etkisi olarak yanlış olma korkusuyla mücadele eder. Kedi Kadın, hatta İki Yüz'ün başına ne gelebileceğine ilgi göstermediğinde Batman'e tokat atar. Dick Grayson, hikayede Bruce Wayne'in insanlığa bağlı tek desteklerinden biri olarak tasvir edilir.

Toplanan Basımlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm seri ticaret kitaplarında, sert kapaklarda, bir mutlak baskıda, bir noir baskıda ve bir lüks baskıda toplandı:

  • Sert kapak (ISBN 1563897385), DC Comics, 2001.
  • Sert kapak (ISBN 184023332X), Titan Books, 2001.
  • Ticaret kitabı (ISBN 1563898683), DC Comics, 2002.
  • Ticaret kitabı (ISBN 1840234172), Titan Books, 2002.
  • Mutlak Baskı, sert kapak (ISBN 1401235107), DC Comics, 2012.
  • Yeni ticaret kitabı (ISBN 1401244017), DC Comics, 2014.
  • Noir Baskı, sert kapak (ISBN 1401271065), DC Comics, 2017.
  • Lüks Baskı, sert kapak (ISBN 1779514832), DC Comics, 2022.

Kritik Reaksiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Dark Victory'ye eleştirel tepkiler genellikle olumlu oldu.

IGN Comics'ten Hilary Goldstein, "Dark Victory, Batman: The Long Halloween kadar iyi değil" dedi ve "kendisi için ayakta durmak için orijinaline fazla bağımlı" olduğunu ekledi, ancak Dark Victory'nin "Dark Knight'ın psikolojik yapısını daha da araştırmak için The Long Halloween olaylarını nasıl kullandığını" övdü ve "Batman'in hepimizin bildiği ve sevdiği Batman'e yeni bağlamlar eklediğini" belirtti.[3] Goldstein daha sonra Dark Victory'yi en iyi 25 Batman çizgi romanı listesinde 10. sıraya yerleştirdi, ancak liste 2005'te yayımlandığından beri güncellendi ve şu anda 7. sırada yer alıyor.[4]

Comics Bulletin'dan Dave Wallace, Dark Victory'nin "The Long Halloween'ın belirlediği yüksek standartlara tam olarak ulaşamadığını" söyledi, ancak "Loeb'ın Batman'ı neyin harekete geçirdiği konusundaki mükemmel anlayışını" övdü ve "Tim Sale'in çizimleri de yeni yüksekliklere ulaşmaya devam ediyor" dedi. Wallace, Dark Victory'nin "kesinlikle dikkatinizi çekmeye ve kitaplığınızda yer almasına değer olduğunu" sonuçlandırdı.[5]

Counter Culture'dan Sion Smith, "Dark Victory'nin gerçekten işe yaradığı yer sabrındadır. Hikayenin ihtiyacı olan yere kendi zamanında gitmesine izin verme konusundaki isteği gerçekten büyük bir nimet" dedi ve "Tim Sale'in, kendini savaş halindeki bir şehrin taze bir görünümü olarak tasvir etmesi, uzun zamandır gördüğümüz en taze Gotham görüşlerinden biri, Loeb'ün anlatımı ise ondan beklediğim gibi akıcı" diye ekledi.[6]

Dark Victory, öncüsü The Long Halloween ile birlikte, Kara Şövalye Üçlemesi yıldızı Christian Bale'in kişisel favorileridir ve Bruce Wayne/Batman'i oynaması için başlıca ilham kaynakları oldu.[7]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Manning, Matthew K.; Dolan, Hannah, ed. (2010). "1990s". DC Comics Year By Year A Visual Chronicle. Dorling Kindersley. p. 289. ISBN 978-0-7566-6742-9.
  2. ^ As depicted in Batman: The Long Halloween (1996-97)
  3. ^ Batman: Dark Victory review, Hilary Goldstein, IGN, June 1, 2005
  4. ^ The 25 Greatest Batman Graphic Novels, Hilary Goldstein, IGN, June 13, 2005
  5. ^ Batman: Dark Victory review Archived 2008-11-23 at the Wayback Machine, Dave Wallace, Comics Bulletin
  6. ^ Batman: Dark Victory review, Sion Smith, Counter Culture
  7. ^ "UGO's World of Batman - Christian Bale Interview - Batman Begins". Batman.Ugo.Com. 1974-01-30. Archived from the original on 2009-05-01. Retrieved 2010-12-30.