Batşeba

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Batşeba
בַּת שֶׁבַע
Sarayın banyosunda hizmetli kadınlar tarafından bakımı yapılan Batşeba[1]
Eş(ler)iUriya
Kral Davud
Çocuk(lar)ıSimea
Kral Süleyman
BabasıElíam (Amíel)

Batşeba (İbraniceבַּת שֶׁבַע‎, romanize: Baṯ-šeḇa, lit. "Şeba'nın kızı", Tanakh'ta ismine yer verilen ve güzelliğiyle övülmüş Hititli kadındı.[2][3] Kral Davud'un eşi olduktan sonra Birleşik İsrail Krallığı'nın en güçlü kadını oldu.[3] Kral Davud'un oğlu ve gelecekte İsrail Kralı olacak olan Kral Süleyman'ın da annesidir.[2] Daha öncesinde, hem amcasının oğlu hem de Kral Davud'un şövalyelerinden biri olan Hititli Uriya'yla evlenmişti.[2]

Eski Ahit'te kaydedildiğine göre Uriya, sınır boylarında İsrailoğulları'nın düşmanı Ammonlarla muharebe ederken Davud, gölde Batşeba'yı yıkanırken gördü. Güzelliği karşısında aklı başından gidince onunla cinsel ilişki kurmak istedi.[4] Bunun üzerine Nathan ona şöyle dedi:

"Şehirde bir zengin bir yoksul adam vardı. Zenginin çok sayıda koyunları ve sığırları, yoksulunsa üzerine titrediği bir tek koyunu vardı sadece. Zengin evine gelen bir konuğa yoksulun koyununu ikram etti.

Kral Davud cevap verdi:

[yüksek sesle] Bu adam ölümü hak etti!

Nathan devam etti:

[sakince] Bu adam sensin. Seni kral yapan RAB'in sözünü hiçe saydın; kuşkusuz RAB seni cezalandıracak.[5]

Peygamber Nathan, Tanrı adına Davud'u ciddi bir şekilde azarladı.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "tr.vikipedia Banyosunda Başteba". David ve Başteba Tablosu. 24 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2013. 
  2. ^ a b c "Bathsheba biblical figure". britannica.com. Britannica. 27 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2021. 
  3. ^ a b Büyük Larousse Sözlük ve Ansiklopedisi. Gelişim Yayınları. 1986. ss. 1400,c. 3. 
  4. ^ Görsel Büyük Genel Kültür Ansiklopedisi. Görsel Yayınlar Ansiklopedik Neşriyat Ticaret ve Sanayi A.Ş. 1999. ss. 1368, c.4. 
  5. ^ Meydan Larousse. Paris: Librairie Larousse. 1960. ss. 207, c.2.