Barlow mercek

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(A) (Kırmızı) Barlow mercek olmadan ve (B) (yeşil) Barlow mercek ile bir akromatik ikili objektif lensin arkasındaki ışık konisi

Adını Peter Barlow'dan alan Barlow merceği (Barlow mercek/barlow lens) optik bir sistemdeki diğer optiklerle seri olarak kullanılan, optik sistemin etkin odak uzaklığını, sistemdeki kendisinden sonra gelen tüm bileşenler tarafından algılandığı şekilde artıran, ıraksak (kalın kenarlı) bir mercektir. Pratik olarak, bir Barlow merceği yerleştirmenin sonucu görüntüyü büyütmesidir. Gerçek bir barlow lens, tek bir cam eleman değildir, çünkü bu, kromatik aberasyona ve mercek asferik değilse küresel averasyona neden olur. Barlow mercekler bu sebeple yaygın olarak, akromatik düzeltme veya apokromatik düzeltme ile daha yüksek görüntü kalitesi için iki, üç veya daha fazla elementli mercek (cam) kombinasyonu kullanır.

Teleskopta kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

11.000 metrede bir Boeing 747-400 uçağı, 1.200 mm teleskop ve 2x Barlow mercek kullanılarak yerden fotoğraflandı.

Astronomik kullanımında, göz merceğinin odak uzaklığını Barlow'un sapma miktarı kadar etkili bir şekilde azaltmak için bir göz merceğinin hemen önüne bir Barlow merceği yerleştirilebilir.[1] Teleskop ve göz merceği tarafından sağlanan büyütme, teleskopun odak uzunluğunun göz merceğinin odak uzunluğuna bölünmesine eşit olduğundan, bu görüntünün büyütme oranını artırma etkisine sahiptir.

Astronomik Barlow mercekleri, neden oldukları büyütme miktarına göre derecelendirilir. En yaygın olarak, Barlow mercekleri 2x, 3x veya 5x'tir, ancak ayarlanabilir Barlow'lar da mevcuttur. Ayarlanabilir bir Barlow merceğinin gücü, büyütmeyi artırmak için Barlow ile mercek arasına bir uzatma tüpü eklenerek değiştirilir.

Mesafe, Barlow merceğinin odak uzaklığı birimlerinde ölçüldüğünde, büyütme miktarı, Barlow merceği ile mercek merceği arasındaki mesafeden bir fazladır. Standart bir Barlow merceği, bir Barlow odak uzunluğu uzunluğunda olan bir tüpe yerleştirilmiştir, böylece tüpün ucuna yerleştirilen bir odaklama merceği, diğer ucunda bir Barlow odak uzunluğu ile Barlow merceğinden ayrılacaktır ve dolayısıyla göz merceğinin tek başına üreteceğinden daha fazla 2x büyütme sağlar. Standart bir 2x Barlow lens tüpünün uzunluğu iki katına çıkarsa, lensler 2 Barlow odak uzaklığı ile ayrılır ve 3x Barlow olur. Benzer şekilde, tüp uzunluğu üç katına çıkarsa, lensler 3 (3x) Barlow odak uzaklığı ile ayrılır ve devamında 4x Barlow olur bu böyle devam eder.

Yaygın bir yanılgı, daha yüksek büyütmenin daha yüksek kaliteli bir görüntüye eşit olduğudur. Ancak pratikte görüntünün kalitesi genellikle büyütmeye değil optiklerin (lenslerin) kalitesine ve görüntüleme koşullarına bağlıdır.

Fotoğrafçılıkta kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Tele dönüştürücüler, fotoğrafik kullanım için uyarlanmış Barlow merceklerinin varyasyonlarıdır.[2] Bir tele dönüştürücü, bağlı olduğu fotoğraf merceğinin etkin odak uzaklığını artırarak onu bir teleobjektif haline getirir. Gerçek bir telefoto mercek, belirli bir odak uzaklığı için daha kısa bir tüp uzunluğu elde etmek için Barlow merceği benzer bir konfigürasyon kullanır.

Mikroskopta kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Mikroskopide, çalışma mesafesini artırmak ve büyütmeyi azaltmak için Barlow mercek kullanılır. Mercekler, mikroskobun son objektif elemanının önüne monte edilen "objektif merceklerdir". Mikroskoplar için Barlow lensler, 0,3× ila 2× arasında değişen büyütme oranlarıyla bulunabilir. Bazı standart lensler, çalışma mesafesini yarı yarıya azaltan ve büyütmeyi iki katına çıkaran 2×, çalışma mesafesini 4/3× (1,33×) artıran; büyütmeyi 0,75× azaltan 0,75× (3/4×) ve 0,5× Barlow, çalışma mesafesini ikiye katlar büyütmeyi yarıya indirir.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • ikincil mercek
  • tele dönüştürücü

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Ingalls, Albert G., (Ed.) (1953). "The Barlow Lens". Amateur Telescope Making, Book Three. Scientific American. ss. 277-286. 
  2. ^ "Sidney F. Ray, Scientific photography and applied imaging, page 492". 22 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]