Barak (tarihi kişilik)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Barak veya Deborah'a atfedilen Tel Kadeş yakınlarındaki mezar

Barak Ben Avinoam (/ˈbɛəræk/ veya /ˈbɛərək/ ;[1] İbranice: בָרָ֖ק בֶּן אֲבִינֹ֑עַם) Tanah'taki Hakimler Kitabı'na göre askeri komutan olan Barak, krallık öncesi Beni İsrail'in dördüncü hakimi ve Efraim sıptından peygamber Deborah ile birlikte liderlik etmiştir.

Hakimlik Devri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kenanlıların Boyunduruğu[değiştir | kaynağı değiştir]

Tanah'ın bildirdiğine göre Ehud'un vefatından sonra Beni İsrail, Tanrı'dan tekrar yüz çevirdi. Şamgar'ın liderliğinde diğer kavimlere direnen Beni İsrail'i Tanrı, onun hakimliğinden sonra Kenanlı Kral Yavin'in eline bıraktı. Kral'ın Sisera adında dokuz yüz demir savaş arabasına sahip ordusunu yöneten bir komutanı vardı. Beni İsrail, Kenanlılar'ın bu gücü karşısında perişan bir vaziyete düşmüşlerdi.

Debora'nın Çağrısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kenanların zulmünden Tanrı'ya yakaran Beni İsrail'e o günlerde Lappidot'un karısı peygamber Debora hakimlik yapmaktaydı. Bir gün Naftali sıptından Avinoam oğlu Barak'a Naftali ve Zevulun sıptlarından on bin kişiyle beraber Tavor Dağına gitmesini ve Kenanlıların onun eline teslim edileceğini Tanrı'nın buyruğu olarak haber yolladı. Barak ise kendisi ile birlikte gelmesi kaydıyla oraya gideceğini söyledi. Debora isteğini kabul ettiyse de bunun ona bir şeref kazandırmayacağını belirtti ve onun yanında gitti. Orduyu Kedeş'te toplayan Barak, on bin kişiyle Tavor Dağı'na çıktı.

Savaş Günü[değiştir | kaynağı değiştir]

Sisera, Beni İsrail ordusunun Tavor Dağın'da toplandığını haber alınca dokuz yüz arabayla kavmini Kişon Vadisi'ne getirdi. Debora, Tanrı'nın vadettiği günün geldiğini ve Barak'a ordusunun Kenanlılar'la savaşmasını söyledi. Barakla beraber dağdan inen on bin kişi Kenanlılar'ın dokuz yüz savaş arabasını ve ordusunu dehşet içinde bırakarak düşmanlarını hezimete uğrattı. Haroşet Goyime kadar kovalanan Kenanlılardan savaştan kaçarak kurtulmuş Sisera dışında hiçbiri sağ bırakılmadı.

Kenanlıların büyük mağlubiyetinden sonra Beni İsrail güçlerini toparlayarak Kral Yavin'i oratan kaldırdılar.[2]

Beni İsrail'in elde ettiği zafer peygamber Debora'nın şarkısında manzum olarak anlatılmıştır.[3]

Sisera'nın Yenilgisi ve Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Jael, öldürülen Sisera'yı Barak'a gösterir.

Tabor Dağı'ndaki savaşta, bir bulut patlaması meydana geldi ve nehrin taşmasına neden olarak Kenan savaş arabalarının manevra kabiliyetini sınırladı.[kaynak belirtilmeli] Sisera kaçtı ve Kenli bir kadın olan Yael'in çadırına sığındı. Yael, yorgunluktan uyuyakalmış olan Sisera'ya bir bardak süt içirdi ve ardından kafasına bir çadır kazığı geçirerek onu öldürdü.[4][5][6][7][8][9]

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Barak ברק, İbranice'de şimşek anlamına gelir. Ünlü Hamilcar Barca'nın soyadı olan Barcas, ismin Punic karşılığıdır.[10]

Yeni Ahit'te Barak[değiştir | kaynağı değiştir]

Hristiyanların kutsi metinlerdinden biri olan elçi Pavlus'un yazdığı İbranilere Mektup'ta Barak diğer hakimler ve peygamberle birlikte "...ülkeleri ele geçiren, adaleti sağlayan, vaat edilene kavuşan ve aslanların ağzını kapayanlar" ifadesiyle güçlü imanlarından dolayı methedilmektedir.[11]

Apocrypha'da[değiştir | kaynağı değiştir]

Etiyopya Ortodoks Tevhisi Kilisesi'nde kanonik sayılan bir kitap olan 1. Meqabyan'ın 28. bölümünde de Barak'tan bahsediliyor.[12] Barak, Etiyopya'nın Amharca dilinde de kullanılmaktadır. Anlamı "Kutsayandır."

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Everyman's English Pronouncing Dictionary. 14th. Londra: J. M. Dent. 1977. s. 40. ISBN 0-460-03029-9. 
  2. ^ "Hakimler 4 Turkish". biblehub.com. 18 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2023. 
  3. ^ "Hakimler 5 Turkish". biblehub.com. 24 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2023. 
  4. ^ "Judges 4:17 Multilingual: But Sisera fled away on foot to the tent of Jael, the wife of Heber the Kenite, for there was peace between Jabin the king of Hazor and the house of Heber the Kenite". biblehub.com. 8 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2023. 
  5. ^ "Judges 4:18 Multilingual: And Jael came out to meet Sisera and said to him, 'Turn aside, my lord; turn aside to me; do not be afraid.' So he turned aside to her into the tent, and she covered him with a rug". biblehub.com. 29 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2023. 
  6. ^ "Judges 4:19 Multilingual: And he said to her, 'Please give me a little water to drink, for I am thirsty.' So she opened a skin of milk and gave him a drink and covered him". biblehub.com. 2 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2023. 
  7. ^ "Judges 4:20 Multilingual: And he said to her, 'Stand at the opening of the tent, and if any man comes and asks you, 'Is anyone here?' say, 'No.". biblehub.com. 19 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2023. 
  8. ^ "Judges 4:21 Multilingual: But Jael the wife of Heber took a tent peg, and took a hammer in her hand. Then she went softly to him and drove the peg into his temple until it went down into the ground while he was lying fast asleep from weariness. So he died". biblehub.com. 1 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2023. 
  9. ^ "Judges 4:22 Multilingual: And behold, as Barak was pursuing Sisera, Jael went out to meet him and said to him, 'Come, and I will show you the man whom you are seeking.' So he went in to her tent, and there lay Sisera dead, with the tent peg in his temple". biblehub.com. 1 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2023. 
  10. ^ ""Barak", Jewish Encyclopedia". 12 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2023. 
  11. ^ "İbraniler 11 Turkish". biblehub.com. 20 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2023. 
  12. ^ "Torah of Yeshuah: Book of Meqabyan I - III". 20 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi.