Baş vokalist

Vikipedi, özgür ansiklopedi
David "Hoag" Kepner (solda), New Mexico'daki Cannon Hava Kuvvetleri Üssü'ndeki Drop Zone'daki bir performans sırasında davul çalarken baş vokalist olarak şarkı söylerken, bir ritim gitaristi yedek vokal söylüyor.

Popüler müzikte baş vokalist, tipik olarak, birden fazla sesin duyulabileceği bir performansta sesi en belirgin melodi olan bir grup veya grubun üyesidir.[1] Solist, baskın ses olarak topluluğun eşlik eden bölümlerine karşı sesini ayarlar.[1] Vokal grubu performanslarında, özellikle soul ve gospel müziğinde ve erken dönem rock and roll'da, baş şarkıcı ana vokal melodisini, diğer grup üyeleri tarafından yardımcı vokalist olarak sağlanan bir koro veya armoni vokaliyle alır. Baş vokalistler tipik olarak performanslarına bazı hareketler veya mimikler katarlar ve bazıları gösteri sırasında, özellikle pop müzikte dans rutinlerine katılabilir. Bazı baş vokalistler, gösteri sırasında ya eşlik rolünde (bir gitar bölümünü tıngırdatmak gibi) ya da şarkı söylemedikleri zamanlarda baş enstrüman/enstrümantal solo rolünde (solist-gitar virtüözü Jimi Hendrix durumunda olduğu gibi) bir enstrüman çalarlar.

Solist ayrıca tipik olarak tempo veya dinamik değişiklikleri, duraklamaları veya duraklamaları ve yeni bölümlerin başlangıçlarını belirtmek için görsel ipuçlarıyla vokal topluluğuna ve gruba rehberlik eder (büyük bir grupta olduğu gibi sahnede bir şef de olmadığı sürece veya bir enstrümantalist olmadığı sürece grup lideri bu rolü sağlıyor). Baş vokalist, şarkılar hakkında bilgi vermek (bunları kimin yazdığı veya neden seçildiği gibi), grup üyelerini tanıtmak ve izleyicilerle bir yakınlık geliştirmek için tipik olarak şarkılar arasında dinleyicilerle konuşur. Baş vokalist, bu rolü üstlenen bir grup lideri olmadığı sürece provalarda liderlik rolü de oynayabilir. Solist bir şarkıcı-söz yazarı ise, şarkı sözlerinin bir kısmını veya tamamını yazabilir veya tüm şarkıları (akorlar ve melodiler dahil) oluşturabilir.

Rock müzikte baş vokalist örnekleri, Queen'den Freddie Mercury ve Rolling Stones'tan Mick Jagger'dır. Soul müzikte de benzer şekilde Smokey Robinson, The Miracles'ın baş şarkıcısıydı. Bir grupta, The Beatles veya Fleetwood Mac gibi şarkılar arasında veya şarkılar içinde baş vokalleri değiştiren iki veya daha fazla baş vokalist olabilir veya iki veya daha fazla vokalist, çoğu zaman ABBA'da olduğu gibi aynı satırlarda baş vokalleri paylaşabilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b John Shepherd, (Ed.) (8 Mayıs 2003). Continuum Encyclopedia of Popular Music of the World: Volume II: Performance and Production. Continuum. ss. 634-635. ISBN 978-0826463227.