Büyük Kış Sarayı Kilisesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Eduard Hau (1866) tarafından Kış Sarayındaki Kurtarıcımızın El Yapımı Değil Katedrali.

Kış Sarayı Büyük Kilisesi (Rusça: Собор Спаса Нерукотворного Образа в Зимнем дворце) Saint Petersburg'da, bazen Kış Sarayı katedrali olarak anılır, 1763'te kutsanmıştır . Kış Sarayı'nın doğu kanadındaki piyano asilinde bulunur ve Saray içindeki iki kilisenin en büyüğüdür. 1768'de, kanadın kuzeybatısındaki özel dairenin yanında daha küçük, daha özel bir kilise inşa edildi.Büyük Kilise Francesco Rastrelli tarafından tasarlandı ve Saray'daki "en görkemli bölümlerden biri" olarak tanımlandı.[1] Bugün kilise, Ermitaj Müzesi'nin kutsanmamış bir sergi salonu olarak kullanılmaktadır.[1]

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Kilisenin inşaatı 14 Ekim 1753'te başladı (Julian takvimi ). Altı yıl sonra, iç mimarisi İtalyan sanatçılar'dan Carlo Zucci, Francesco Martini, Giovanni Antonio Veneroni ve heykeltıraş GB Gianni tarafından yapıldı. Rastrelli, simgelerin Ivan Ivanovich Belsky ve Ivan Vishnyakov tarafından boyandığı üç katmanlı ikonostazdan şahsen sorumluydu. İtalyan Francesco Fontebasso, kilisenin spandellerindeki evangelistleri ve girişteki "Mesih'in Dirilişi" plafondunu boyadı.

Büyük Kilise, sarayın tamamlanması gereken son bölümlerinden biriydi. Saray'a 6 Nisan 1762'de ilk yerleşim sırasında, katedral henüz tamamlanmadı, bu nedenle geçici olarak İsa'nın Dirilişi kilisesi Novgorod Başpiskoposu Dimitry Sechenov tarafından kutsandı.

12 Temmuz 1763'te St Petersburg Başpiskoposu Gavriil Kremenetsky, Kutsal Mendil ile Büyük Kilise'yi kutsadı. 1693 yılında Feodor Ukhtomsky tarafından boyanmış, altın ve elmaslarla dekore edilmiş bu isimsiz simge, kutsal alanın yakınına yerleştirildi.

Büyük Kilise Mimarisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Portre 14/26 Kasım 1894 tarihinde St.Petersburg Kış Sarayı Şapeli'nde gerçekleşen Çar Nikolay'ın düğünü
Kışlık Sarayın içindeki Büyük Kilisenin yeri.

Büyük Kilise ve Saray'ın Ürdün Merdivenleri, Francesco Bartolomeo Rastrelli tarafından tasarlanan orijinal rokoko dekoratif düzenini korumak için sarayın birkaç bölümünden biridir. Bu, 1837'de orijinal saray iç mekanlarının çoğunu tahrip eden yangının ardından sarayı yeniden inşa etmekle görevlendirildiğinde Vasily Stasov tarafından kopyalandı. Ancak, yeni karmaşık dekorasyon çoğunlukla ahşap yerine kalıplanmış papier-mâché'den yapılmıştır.[1]

Yangından önce olduğu gibi, kilise Korint sütunları ve pilasterleri ile karşı taraftaki büyük pencerelerle parlak bir şekilde aydınlatılmış üç merkezi alana bölünmüştür, merkezi alan bir kubbe ile örtülmüştür. Kilisenin duvarları, rokoko tasarımında yaldızlı ustuka ile zengin bir şekilde süslenmiştir. Tavan, Pyotr Basinm tarafından İsa'nın Yükselişini, kubbenin altındaki lunetler ise Fiodor Bruni tarafından Aziz Matthew, Mark, Luke ve John'u tasvir ediyor.[1] Restore edilen katedral 25 Mart 1839'da Moskova Büyükşehir Filaret'i (Drozdov) tarafından kutsandı.

Katedral, Romanovlarla ilgili çok sayıda kalıntı ve hatıra deposuydu . İmparatorluk ailesinin özel ibadet yeri olarak kullanıldı, hanedan üyeleri genellikle kutsal alanın ötesinde özel bir odada dua ediyordu. Burası, II. Nikolay'ın 1914'te Almanya'ya savaş ilan ettiği gün kalabalıkla yüzleşmek için balkona çıkmadan önce ayinlerde dua ettiği yerdi.

Bugün Büyük Kilise[değiştir | kaynağı değiştir]

Mayıs 1918'de Katedral resmen ibadete kapatıldı. Şimdi Ermitaj Müzesi'nin sergi salonu olarak kullanılıyor.[2] 2012'den 2014'e kadar yapılan restorasyon çalışmaları Devlet Müzesi tarafından Katedralin özgün tasarımının yeniden yaratılması için Simgeler, şamdan, standart lambalar ve ikonostazın parçaları, minber, fener ve sunak gölgelik orijinal yerlerine geri yerleştirildi.[3]

galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d "The Grand Church", The State Hermitage Museum, 29 Ağustos 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi.
  2. ^ Собор СПАСА НЕРУКОТВОРНОГО ОБРАЗА с церковью СРЕТЕНИЯ ГОСПОДНЯ при Императорском Зимнем дворце 24 Şubat 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. St.Petersburg Ansiklopedisinden. Erişim tarihi: 10 Kasım 2008
  3. ^ Cathedral of the image of the Saviour (oturum vitrini). Kış Sarayı, Ermitaj Müzesi . 2015 - WikiMedia Commons aracılığıyla.