Bölgesel hegemonya

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Uluslararası ilişkilerde bölgesel hegemonya, bölgesel hegemon olarak adlandırılan, bağımsız olarak güçlü bir devletin diğer komşu ülkeler üzerindeki siyasi, ekonom,k veya askeri üstünlük, kontrol veya etkisi ile kurduğu hegemonyadır. Bölgesel hegemonlar ile etki alanlarındaki diğer devletler arasındaki ilişki, küresel bir hegemon ile uluslararası sistemdeki diğer devletler arasındaki ilişkiye benzer.

Uluslararası ilişkiler uzmanı John Mearsheimer, Büyük Güç Siyasetinin Trajedisi adlı kitabında bölgesel hegemonya arayışlarını kapsamlı bir şekilde yazmıştır. Saldırgan realizm olarak bilinen teorisine göre uluslararası sistem anarşik bir doğaya sahiptir, hayatta kalma arzusu ve diğer devletlerin niyetlerinin belirsizliği, devletleri bölgesel hegemonya olma yolunda ilerletir. Mearsheimer’a göre küresel hegemonya ulaşılamaz bir hedeftir dolayısıyla bunun yerine bölgesel hegemon olan devlet diğer bölgelerdeki rakiplerinin gelişmesini engellemeye çalışır.

Çağdaş örnekler[değiştir | kaynağı değiştir]

Çağdaş örnekler genellikle siyasi açıdan hassas ya da tartışmaya açıktır. Bölgesel hegemonların analizi genellikle belirli bir bağlam ya da perspektife dayanır ve bu da onların tanımlanmasını öznel hale getirir. ABD, Amerika kıtasındaki bölgesel hegemondur.[1]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ David J. Myers. 1991. Regional Hegemons: Threat Perception and Strategic Response. 978-0-8133-8155-8

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • David R. Mares. 1988. "Middle Powers under Regional Hegemony: To Challenge or Acquiesce in Hegemonic Enforcement." International Studies Quarterly. 32(4):453–471.
  • William Zimmerman. 1978. "Hierarchical Regional Systems and the Politics of System Boundaries." International Organization. 26(1):18–36.