Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi
Kuruluş3 Temmuz 1992
Eski isim(ler)iAydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi
Eğitim dil(ler)iTürkçe
BağlılıkAydın Adnan Menderes Üniversitesi
DekanAyhan Aköz (vekil)
Dekan yardımcılarıGökhan Cesur
Onur Yazıcı
Web sitesiakademik.adu.edu.tr/fakulte/med/

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi'ne bağlı bir tıp fakültesidir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

3 Temmuz 1992 tarihli 3837 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Hakkında, 2809 Sayılı Kanun uyarınca 1992 yılında kurulan altı fakülteden biridir. Prof. Dr. Gülten İnan, ilk öğretim üyesi ve kurucu dekan olarak 1993 yılında atanmıştır. Mezuniyet sonrası tıp eğitimine 1996 yılında, 3 ana dalda ve 6 tıpta uzmanlık öğrencisi ile, mezuniyet öncesi tıp eğitimine ise 1998 yılında ve 28 öğrenci ile başlamıştır. Artan öğrenci kapasitesi ve derslik ihtiyacı nedeniyle 2001-2002 eğitim-öğretim yılında Aydın Sağlık Yüksek Okulunun derslikleri kullanılmaya başlanmış, bu dersliklerin de yetersiz kalması üzerine 2005 yılından itibaren Aydın İl Özel İdare Binası ve Aydın Sağlık Yüksek Okulunun derslikleri kullanılmıştır.

2005-2010 yılları arasında dekanlık binası ve derslikleri Aydın İl Özel Hizmet Binasında yer almıştır. Halen hizmet verilen kampüs içindeki hastaneye 2010 yılında taşınılmış yine aynı yıl Tıp Fakültesi Dekanlığı, derslikleri ve morfoloji binası halen Sağlık Bilimleri ve Hemşirelik Fakültesi olarak kullanılan kampüs içindeki binaya taşınmıştır. 2015 yılından itibaren tıp fakültesine ait dekanlık, morfoloji binası ve dersliklerde yer almaktadır.[1]

Akademik kadro[değiştir | kaynağı değiştir]

Haziran 2023 itibarıyla 119 profesör, 57 doçent, 53 doktor öğretim üyesi, 1 öğretim görevlisi olmak üzere toplam 229 öğretim üyesi bulunmaktadır.

1 Fakülte Sekreteri, 1 veteriner hekim, 30 idari personel görev yapmaktadır.

Nisan 2022 itibarıyla 11 Temel Tıp Bilimleri, 19 Dahili Tıp Bilimleri ve 13 Cerrahi Tıp Bilimleri Anabilim Dalı Başkanlığı ile Dahili Tıp Bilimleri'nde 20, Cerrahi Tıp Bilimlerinde 6 olmak üzere toplamda 26 bilim dalı bulunmaktadır.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalında 11, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalında 1, İç Hastalıkları Anabilim Dalında 9, Nöroloji Anabilim Dalında 2, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalında 2, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalında 1 ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalında 2, Üroloji Anabilim Dalında 2 olmak üzere toplam 30 bilim dalı ile hizmet verilmektedir.[1]

Eğitim ve Olanaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp fakültesi içi
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Amfisi

Eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi, 3 Temmuz 1992 yılında kurulmuş olup ADÜ’nün ilk fakültelerinden biridir. Fakülte, tıp eğitimi vermenin yanı sıra, bilimsel araştırma ve toplumsal hizmet faaliyetleri de yürütmektedir. Fakültenin eğitim ve öğretim dili Türkçedir.

ADÜ Tıp Fakültesi’nde altı yıllık standart bir eğitim süresi vardır. Eğitimin ilk üç yılı temel tıp bilimleri, son üç yılı ise klinik tıp bilimleri ağırlıklıdır. Eğitimde entegre (komite, kurul) sistemi uygulanmaktadır. Bu sistemde, her komite bir veya daha fazla organ sistemi veya sağlık sorunu ile ilgili bilgileri içerir. Komiteler teorik dersler, uygulamalı dersler, laboratuvar çalışmaları, klinik beceri eğitimi, problem çözme çalışmaları ve değerlendirme sınavlarından oluşur.

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp fakültesi laboratuvarı
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi klinik beceriler laboratuvarı

ADÜ Tıp Fakültesinde eğitimin kalitesini arttırmak için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Örneğin, öğrencilerin klinik becerilerini geliştirmek için Klinik Beceri Eğitim Merkezi (KBE) kurulmuştur. KBE’de öğrenciler simüle edilmiş hasta senaryolarında gerçekçi bir ortamda pratik yapma imkanına sahiptirler. Ayrıca, öğrencilerin araştırma yapma becerilerini geliştirmek için Araştırma Projeleri Dersi verilmektedir. Bu derste öğrenciler, akademik danışmanlarının rehberliğinde kendi araştırma projelerini tasarlayıp yürütmektedirler. Ayrıca Özel Çalışma Modülleri (ÖÇM) olarak adlandırılan tıp eğitimi içinde yer alan, öğrenciye belirli konularda derinlemesine öğrenme, bilimsel yöntemin öğrenme becerisini geliştirme ve tıp mesleği içindeki diğer bilimsel ortamlarla karşılaşma olanağı sağlayan modüller de ADÜ Tıp Fakültesi eğitiminin bir parçasıdır. ÖÇM, öğrencilerin ilgi duydukları veya ihtiyaç duydukları konularda seçmeli olarak katılabilecekleri modüllerdir. ÖÇM, tıp eğitiminin ilk iki yılında uygulanmaktadır.

Dersler teorik ve uygulama olmak üzere iki kısımda yürütülmektedir. Bazı dersler sadece teorik (örneğin tıp tarihi ve etik) bazı dersler sadece uygulama (örneğin klinik beceriler) içerirken bazı derslerse hem uygulama hem de teorik dersleri (örneğin anatomi, fizyoloji vb.) içermektedir. Derslerin varsa uygulama kısmının ayrı bir sınavı olurken varsa teorik kısımlarının bütün halinde ayrı bir sınavı olmaktadır. Uygulama sınavından %50 barajını geçemeyen kişiler ilgili dersin teorik sorularını cevaplayamamaktadırlar. Örneğin anatomi dersinin 100 üzerinden toplam puanı 20 ise (içinde olunan kurula göre değişmekle birlikte) 15 puanının teorik 5 puanının ise uygulama olduğunu varsayalım. Anatominin uygulama sınavında %50 baraj olan 2,5 puanı geçemeyen öğrenciler, 15 puanlık kısım olan teorik kısımdan otomatikman 0 aldığı varsayılmaktadır.

İlk 3 sınıfta öğrenciler dönem içinde sayısı değişmekle beraber 4-6 kurula girmektedirler. Bunun üzerineyse sene içinde görülen tüm kurul konularını ihtiva eden bir final sınavına girilmektedir. Dönem içinde alınan kurullardaki tüm notların ortalamasının %40'ı, sene sonunda girilen finalinse %70'i alınarak geçme notu hesaplanır. Eğer elde edilen geçme notu 60'ın altındaysa kişi bütünleme sınavına (kısaca büt) girer. Bütünleme sınavı aynı ikinci bir final gibidir. Hesaplamada yine kurullardaki tüm notların ortalamasının %40'ı, girilen bütünleme sınavınınsa %70'i alınarak geçme notu hesaplanır. Eğer elde edilen geçme notu 60'ın altındaysa kişi sınıf tekrarı yapar. Tıp fakültesinde diğer fakülteler gibi alttan veya üstten ders alma bulunmamaktadır. Eğtim her sene içinde büsbütün bir sistemde verildiğinden dolayı kalan kişiler tümden kalmakta geçen kişilerde tümden geçmektedir.

4. ve 5. sınıf öğrenciler artık stajyer hekim unvanı alarak staj adı altında kurul mantığına benzer bir eğitim almaktadırlar. Bir stajın 100 puanının 40 puanı sözlü sınavdan gelirken 60 puanı ilgili stajın sonundaki staj finalinden gelmektedir. Sözlüden 20 puanın aşağısında alan kişiler final sınavına girememektedir yani direkt ilgili stajdan kalmaktadırlar. Stajlar ayrı ayrı bir sistemle verildiğinde dolayı alttan staj almak mümkün olabilmektedir.

6. sınıf öğrenciler artık intörn hekim unvanı alarak hiçbir sınava girmeksizin sadece çeşitli bölümlerde değişen sürelerde hekimlik yapmaktadırlar. İntörn hekimler sahada bilfiil hasta muayene etmekte ve tedavi protokollerini düzenlemektedirler. İntörn hekimler bütün tıp fakültelerinde 1 Temmuz itibarıyla işbaşı yaparken tam 1 sene sonra yine 1 Temmuz'da pratisyen hekim unvanı alarak Sağlık Bakanlığı tarafından direkt atamaları yapılmakta ve göreve başlamaktadırlar. Ayrıca intörn hekimler bu görevleri süresince 12 ay boyunca ilgili dönemdeki [[asgari ücret]] tutarında maaş almaktadırlar.

Akreditasyon[değiştir | kaynağı değiştir]

ADÜ Tıp Fakültesinde eğitim alan öğrenciler, mezuniyet sonrasında Türkiye’nin her yerinde hekim olarak çalışabilecekleri gibi, uluslararası alanda da tanınan diplomalara sahip olmaktadırlar. TEPDAD, Tıp Eğitimi Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği’nin kısaltmasıdır. Bu dernek, tıp fakültelerinin eğitim kalitesini ölçmek ve geliştirmek için ulusal ve uluslararası standartlara uygun olarak değerlendirme ve akreditasyon hizmetleri vermektedir.

ADÜ Tıp Fakültesi, TEPDAD tarafından akredite edilmek için başvurmuş ve Öz değerlendirme Raporu hazırlamıştır. Bu rapor, TEPDAD tarafından incelenmiş ve fakültenin temel standartları karşıladığı tespit edilmiştir.

Bu sonuca göre, ADÜ Tıp Fakültesi, TEPDAD’ın değerlendirme ziyaretine uygun bulunmuştur. Değerlendirme ziyareti 2023 sonbahar ayları içerisinde yapılacak olup ziyaret sonrası TEPDAD akreditasyonu alacaktır.[2][3][4]

Kampüs ve Olanaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi kantini
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi yemekhanesi

ADÜ Tıp Fakültesi, Aydın’ın Efeler ilçesinde yer almaktadır. Fakültenin kampüsü modern ve donanımlı bir şekilde tasarlanmıştır. Kampüste öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayacak kütüphane, laboratuvar, spor salonu, yemekhane, kafeterya gibi sosyal ve kültürel imkanlar bulunmaktadır. Kampüsün yakınında ise ADÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi yer almaktadır. Bu hastane, öğrencilerin klinik eğitimlerini yapabilecekleri, aynı zamanda bölgenin sağlık ihtiyaçlarını karşılayan bir sağlık kuruluşudur.

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Kütüphanesi

Tıp fakültesi öğrencilerine ayrı olarak tıp fakültesi yemekhanesinde yemek hizmeti sunulmaktadır. Tıp fakültesi öğrencilerinin kullandığı bu yemekhanede özel olarak intörn hekimlere (6. sınıf öğrencileri) sırasız yemek hizmeti sunulmaktadır. 11.00-19.30 arasında sunulan yemek hizmetinin bir öğün bedeli 2024 yılı itibarıyla 15₺'dir.[5]

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kütüphanesi zemin kat
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kütüphanesi 1. kat

Tıp fakültesi bünyesinde ayrı olarak 2 tane kütüphane hizmeti sunulmaktadır. İkisi de 7/24 esasıyla hizmet vermektedir. Kütüphanelerin hemen karşısında fakültenin içerisinde yer alan otomatlardan da 7/24 kahve hizmeti sunulmaktadır. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi bünyesinde yer alan bütün öğrencilerinin faydalanabildiği ana bir kütüphane bulunmaktadır. Bu kütüphanenin esas bölümü 08.00-17.00 arasında hizmet verirken kütüphanenin 2 ayrı blok halinde 7/24 hizmet veren ayrı bir bölümü de bulunmaktadır. Bu sunulan hizmetler sonucunda öğrenciler ders çalışmak için yer bulmada herhangi bir sıkıntı çekmemektedirler.[6]

ADÜ Tıp Fakültesi eğitimi, entegre sistem, KBE, araştırma projeleri, akreditasyon gibi özellikleriyle Türkiye’de ve dünyada saygın bir konuma sahiptir. Fakülte, öğrencilerine hem teorik hem de pratik olarak yüksek kalitede bir eğitim sunmaktadır. Fakültenin mezunları, hekimlik mesleğinin gerektirdiği bilgi, beceri ve değerlere sahip olarak, sağlık alanında başarılı ve saygın birer birey olmaktadırlar.[7][8][9][10]

Ulaşım[değiştir | kaynağı değiştir]

Ulaşım belediye ve özel olarak ayrılan iki tür otobüs ile sağlanmaktadır. Belediye halk otobüsleri sarı renkliyken özel halk otobüsleri beyaz renklidirler. Otobüslerin fiyatıysa 2024 itibarıyla öğrenci için 10₺ iken sivil için 15₺'dir.[11]

Konaklama[değiştir | kaynağı değiştir]

Aydın'da konaklama için özel öğrenci yurtları ve KYK yurtları bulunmaktadır. KYK yurtları merkez kampüste bulunan bölümler için erkeklerde Işıklı ve Gülçiçek Hatun olmak üzere iki taneyken kızlarda Işıklı, Gülçiçek Hatun ve Merkez KYK olmak üzere iki tanedir. KYK yurtlarının hepsi 6. tip yurt olup 6. tip yurt KYK yurtları arasında en iyi yurtların tipini belirtmektedir. Özel yurtların fiyatı çok değişkenlik gösterirken KYK yurtlarının fiyatı bütün hizmetler dahil olmak üzere 2024 yılında 570₺'dir.[12]

Hastane[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi (Eski)

Aydın’da hastane yapılması için 1918 yılında Dr. Ali Saim başkanlığında bir dernek kurularak bu günkü hastane binasının temeli atılmıştır. Aydın ili 1919'da işgale uğrayınca Dr.Saim Bey Çine'ye göçmüş, hastane inşaatı tamamlanamamıştır. Kurtuluş Savaşı sırasında Aydın ve yöresi Yunan işgali altında iken bina, Yunan ordu karakolu olarak kullanılmıştır. Savaş sonrası yapılan büyük değişim sırasında göçmenlerin geçici olarak konakladığı bir yer olarak görev yapmıştır. Ardından, Aydın Memleket Hastanesi haline dönüşen yapı 1928’lerde iki hekim ile hizmet vermiştir. Bu sayı giderek artmış 1930’lu yıllarda röntgen ve göz poliklinikleri, 1950’li yıllarda verem pavyonu ve yeni poliklinik binası hizmete girmiş, 1970’lerde idare binası, 1992’de de Sosyal Tesis binası eklenmiştir.

Aydın Devlet Hastanesi binası 1993 yılında 3837 Sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Hakkındaki 41 sayılı yasa hükmündeki kararnamenin değiştirilerek kabulüne dair 2809 sayılı yasa ile 78 ve 109 sayılı yasa hükmündeki kararnamelerde değişiklik yapılması hakkındaki yasa ile Adnan Menderes Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak kurulan Tıp Fakültesi bünyesine, Sağlık Bakanlığı ile Adnan Menderes Üniversitesi Rektörlüğü arasında yapılan anlaşma ile devredilmiştir. 1993 yılında devralınan bu tarihi bina aslına, uygun olarak onarılıp, 1996 yılından itibaren gelişmesini sürdürmüş ve Tıp Fakültesi Tıp ve Sağlık Bilimleri Merkezi Araştırma ve Uygulama Hastanesi olarak hizmet vermeye başlamıştır.[13]

Günümüz[değiştir | kaynağı değiştir]

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi (Yeni)

1996 yılında Tıp Fakültesi Tıp ve Sağlık Bilimleri Merkezi Araştırma ve Uygulama Hastanesi olarak hizmet vermeye başlayan hastane, 13.02.2010 tarihinde Kepez Mevkii yerleşkesine taşınmış olup, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi (ADÜ) adıyla hizmet vermektedir. Hastane toplam 85.100m² alana sahip olup, bunun 66.830 m2si kapalı alandır.

Aydın adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi Ek Bina

Hastanede, 105 Profesör, 56 Doçent, 57 Doktor Öğretim Görevlisi, 483 Araştırma Görevlisi, 627 Hemşire, 46 Ebe, 1128 diğer sağlık personeli olmak üzere toplam 2458 personel görev yapmaktadır. Toplamda 131 yatak kapasiteli Yoğun Bakım Ünitesi, 14 Ameliyathane salonu, 1 Acil Ameliyathane Salonu ile hizmet veren hastane 23 yataklı Palyatif Bakım Ünitesi 2020 yılında tamamlanmış olup Sağlık Bakanlığından ruhsat almıştır. Hizmet vermeye kısa süre içerisinde başlanması planlanmaktadır. Hastanede ayrıca, 21 Yataklı Hemodiyaliz-Periton Diyaliz Ünitesi, 6 yataklı Organ Doku Nakil Ünitesi, 4 Yataklı Kemik iliği Nakil Ünitesi, 5 yataklı Yanık Ünitesi, 35 yataklı Kemoterapi Ünitesi, 22 yataklı Fizik Tedavi Merkezi bulunmaktadır.

Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon Daire Başkanlığı Kalite Değerlendirme Ekibi tarafından 2019 Kasım ayında gerçekleştirilen Sağlıkta Kalite Standartları (SKS) değerlendirmesi sonucunda, 89 puan alarak, Sağlık Turizmi yapmaya hak kazanmıştır. 2020 yılı Haziran ayında Sağlık Turizmi yetki belgesi alarak, Sağlık Turizmi hizmeti vermeye başlamıştır.[14]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Tıp Fakültesi". akademik.adu.edu.tr (İngilizce). 4 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2023. 
  2. ^ "Tıp Fakültesi". akademik.adu.edu.tr. 10 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2023. 
  3. ^ "Akreditasyon Sürecindeki Programların Güncel Listesi". www.tepdad.org.tr. 10 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2023. 
  4. ^
  5. ^ "Aydın Adnan Menderes Üniversitesi". www.adu.edu.tr. 10 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2023. 
  6. ^ "Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Recep Tayyip Erdoğan Engelli Dostu Kütüphanesi". kutuphane.adu.edu.tr. 10 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2023. 
  7. ^ "Tıp Fakültesi". akademik.adu.edu.tr. 4 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2023. 
  8. ^ "Tıp Fakültesi". akademik.adu.edu.tr. 5 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2023. 
  9. ^ "Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi | TÜM BİLGİLER". 17 Haziran 2018. 10 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2023. 
  10. ^ "Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi | Tıp Tercihim". tiptercihim.com. 10 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2023. 
  11. ^ "Aydın'da toplu ulaşıma zam geldi". Aydın Hedef Gazetesi. 12 Haziran 2023. 10 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2023. 
  12. ^ "Aydın KYK Yurtları". 10 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2023. 
  13. ^ "AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ". hastane.adu.edu.tr. 5 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2023. 
  14. ^ "AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ". hastane.adu.edu.tr. 3 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2023.