Avrupa ejderhası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mosaico del III secolo a.C. proveniente da Kaulon
Antik kent olan Kaulonia'daki MÖ 3.yüzyıla ait bir mozaik (Magna Graecia, Güney İtalya).
Friedrich Justin Bertuch tarafından çizilen kanatlı bir ejderha, 1806

Avrupa ejderhasıAvrupa'nın örtüşen kültürleri arasında folklor ve mitolojide geçen efsanevi yaratıklardır.[1]

Hem modern dönemde hem de antik dönemde, Avrupa ejderhası tipik olarak büyük, ateş soluyan, pullu, boynuzlu, kertenkele benzeri bir yaratık olarak tasvir edilir. Yaratığın ayrıca deriye benzer, yarasa benzeri kanatları, dört bacağı ve uzun, kaslı kavrama yeteneği olan bir kuyruğu vardır. Bazı tasvirlerde tüylü kanatları, sorguçları, ateşli yeleleri, omurgası boyunca devam eden fildişi sivri uçları ve çeşitli egzotik süslemeleri olan ejderhalar görülmektedir.

Halk hikâyelerinde ejderha kanı genellikle benzersiz güçler içerir: İnsanları daha uzun süre hayatta tutar veya insanlara zehirli veya asidik özellikler verir. Tipik bir Hristiyan ejderhası, altın ve hazine dolu bir mağarayı veya kaleyi korur. Kötü bir ejderha genellikle onu öldürmeye çalışan büyük bir kahramanla ilişkilendirilir ve iyi bir ejderhanın destek verdiği ya da akıllıca tavsiyelerde bulunduğu söylenir.

Kanatlı bir yaratık olmasına rağmen ejderhalar genellikle yeraltı ininde bulunur ve bu mağara, onu eski bir dünya yaratığı olarak tanımlayan bir mağaradır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Ernest Ingersoll (2013). The Illustrated Book of Dragons and Dragon Lore. Cognoscenti Books.