Avrupa Yeşiller Partisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Logosu
  Üye partileri olan devletler
  İlişkili partileri olan devletler
  Aday partileri olan devletler

Bazen Avrupa Yeşilleri olarak anılan Avrupa Yeşiller Partisi (EGP), yeşil politikayı destekleyen siyasi partiler federasyonu olarak Avrupa çapında faaliyet gösteren bir Avrupa siyasi partisidir. Avrupa Serbest İttifakı (EFA), Avrupa Korsan Partisi ve Volt Europa ile birlikte 'Yeşiller/Avrupa Özgür İttifakı' adı altında Avrupa Parlamentosu'nda siyasi bir grup olarak ittifak kurarlar.

İdeoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Avrupa Yeşilleri her zaman çevrecilik, bireysel özgürlük, kapsayıcı demokrasi, çok kültürlülük, sosyal adalet, toplumsal cinsiyet eşitliği, küresel sürdürülebilir kalkınma ve şiddetsizlik gibi Yeşil politikanın temel ilkelerine bağlı kalmışlardır.[1]

Bugünlerde partinin çoğunluğu Avrupa federalistidir. Eski lideri Daniel Cohn-Bendit, federalist The Spinelli Group'un bir üyesidir ve Guy Verhofstadt ile federalist manifesto amaçlı bir kitap yazmıştır. Avrupa Yeşiller Partisi, Şubat 2014'te Uluslararası Avrupa Hareketi'ne bağlandı.[2]

Organizasyon yapısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Avrupa Yeşiller Partisi, kâr amacı gütmeyen, Avrupa ülkelerindeki (her ne kadar Avrupa Birliği üye devletlerinden olmak zorunda olmasa da) siyasi partilerden oluşan uluslararası bir dernektir. Partiler ayrıca ilişkili üye olabilir.

Mayıs 2018 itibarıyla EGP, 37 (tam) üye parti, 4 ilişkili üye parti ve 3 aday üye partiden oluşmaktadır. Bunlar ilgili Kural Kitabının Ek B kısmında listelenmiştir. (s. 22–23).[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Charter of the European Greens". europeangreens.eu. 13–14 Ekim 2006. 4 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Greens join pro-European parties' network". 28 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2015. 
  3. ^ "Statutes of the European Green Party" (PDF). 20 Mayıs 2018. ss. 23-24. 25 Ocak 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2019.