Avellino (il)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Avellino ili sayfasından yönlendirildi)
Avellino ili
Provincia di Avellino
Avellino ili bayrağı
Bayrak
Avellino ili arması
Arma
Ülkeİtalya İtalya
BölgeCampania
BaşkentAvellino
Komün sayısı119
İdare
 • BaşkanRizieri Buonopane
Yüzölçümü
 • Toplam2,806 km²
Nüfus
 (30 Haziran 2016)
 • Toplam423,932
 • Yoğunluk150/km²
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
 • Yaz (YSU)UTC+02.00 (OAYS)
Alan kodları081, 082, 0824, 0825, 0827, 0835
Plaka koduAV

Avellino ili, güney İtalya'da Campania bölgesinin ili olup merkezi Avellino şehridir. İlin alanı 2.792 km² olup bu ile bağlı olan 119 komün bulunur.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

İlin bulunduğu bölgenin antik devirlerde adı "Hirpinia" (modern İtalyanca: İrpinia) idi. Bu isim Osca lehçesinde kurt anlamına "hirpus" sözcüğünden türetilmiştir ve gerçekten de sayıları antik çağlara nazaran çok azalmakla beraber bu bölgenin kırsal alanlarında epeyce sayıda kurt yaşamaktadır. Tarihsel Napoli Krallığı dönemlerinde bu ilin arazisi "Principato Ultra" adı verilen arazilere tekabül etmekteydi; ama şimdiki ilin bazı kısımları "Principato Citra" veya "Capitanata" idaresi altındaydı. Antik Romalı devirlerinde ve Orta Çağ'da Avellino kral muhafızlığı birliklerine gönderdiği askerlerle ün yapmıştı.

Avellino ilinde Roma çağlarından kalma "Abellinum" kalıntı sitesi ve arkeolojik ilgi çeken Avella ve Aeclanum bulunmaktadır. Prata'da Orta Çağ'ın başından kalma bir antik Hristiyan Basilika bulunur. Orta Çağ karakterini muhafaza eden Gesualdo köyü ve Lancellotti kalesi bu ildedir.

Coğrafi konumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Avellino ilinin Campania illeri arasında konumu
Avellino ili

Avellino ili güney İtalya'da hiçbir deniz sahili olmayan kara içi bir ildir. Avellino ilinin kuzeybatısında Benevento ili; kuzeydoğusunda Puglia Bölgesi'ne bağlı Foggia ili; güneydoğusunda Basilicata Bölgesi'ne bağlı Potenza ili; güneyinde Salerno ili ve batısında Napoli ili bulunur.

Dağlık olan Avellino ili küçük şehirler ve kasabaları ile bilinmektedir. İlin en önemli şehirleri olan Avellino ve Ariano Irpino nispeten ufak nüfusludurlar. Buna karşılık ilde çok sayıda dağ zirvesi; akarsular ve küçük göller bulunur. İldeki en yüksek rakımlı dağ zirveleri şunlardır: "Cervialto" (1809 m); "Terms" (1806 m); "Collolongo" (1675 m); "Raiamagra" (1672 m).

Bu ilde bulunan Bagnoli Irpino beldesi dağlık manzaraları ve bu beldeye bağlı 25 km pisti bulunan Laceno ski merkezi ile tanınmıştır. Aynı mevkide karst tipi dağlık arazide bir zamanlar epeyce geniş alanda bulunan "Laceno Gölü" bulunmaktadır; ama 1980deki büyük depremden sonra bu gölün altında delikler açılmış; kışın ve ilkbaharda yağışlarla beslenip alanını korumakta ise de yaz mevsiminde bu gölün alanı çok küçülmeye başlamıştır.

Avellino ilinin ana akarsuları "Calore Çayı", "Sabato Çayı", "Oftanto Nehri" ve (sadece 12 km si bu ilde bulunan) "Sele Nehri"'dir. Calore çayı ildeki en uzun akarsu olup bu nehir, içinden aktığı Laceno Gölü ve civarı kırsal sporlar (uzun menzilli yürüyüş; karst mağaracılığı; kanoculuk ve su sporları) için çok popülerdir.

Avellino ilinde doğal çevrelere ilgilenenler için çok önemli mevkiler bulunmaktadır. Bunlar arasında "Monti Picentini Bölgesel Doğa Parkı", "Partenio Bölgesel Doğa Parkı" ve Dünya Doğayı Koruma Vakfı listesindeki Senerchia beldesi içinde " Valle della Caccia" ve Conza della Campania beldesinde Ofanto Nehri üzerinde baraj ve civarı bulunur.

Demografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Avellino ili nüfusu (1.3.2010 tahmini itibarıyla) 438.997 kişi olup nüfus yoğunluğu 157,23 kişi/km² olur.

Önemli şehirler ve beldeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Avellino ilinin 119 belediyesi bulunmaktadır. Nüfus büyüklüğü (1.9.2009 tahminleri itibarıyla) sırasına göre ilde bulunan nüfusu yaklaşık 10.000 kişiyi aşkın büyük belediyeler şunlardır.[1]

Arma Belde adı Nüfus (kişi)
Avellino 56.527
Ariano Irpino 23.173
Mercogliano 12.481
Solofra 12.191
Monteforte Irpino 12.026
Atripalda 11.163
Montoro Inferiore 10.407
Cervinara 9.975

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kaynak: ISTAT 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 1.9.2009)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]