At kılı yatak

Vikipedi, özgür ansiklopedi
At Kılı Yatak Katmanı

At kılı yatak, yün yataklar gibi yün yerine at kılı kullanılarak üretilen yataklardır. Her bir buklesinin minik yaylar[1] şeklinde olması vücudumuzun ihtiyaç duyduğu destek ve esnekliği sağlar. Aynı zamanda bu yaylar minyatür birer havayolu görevi görür ve hava akımı sağlar. Böylece yapısı gereği üzerinde fazla ısıyı ve nemi tutmaz, temiz havanın akımını sağlar. At kılı su ile ıslatılıp, silkelendiğinde yüzeyinde su tutmadığı da görülür. At kılı bukleleri aynı zamanda doğal mikro yaylardır.[2] Bu mikro yaylar vücudumuzun yatarken ihtiyaç duyduğu tüm desteği vücudumuza sağlar. Esnek yapısı sayesinde sıradan yay sistemlerinin fonksiyonlarını güçlendirir. Ayrıca bu yapı sayesinde vücut ısımız dengesini hızla yakalayabildiği için uykuya dalma süreleri kısalır.

Tüm bunlara ek olarak at kılı doğal bir malzeme olması sayesinde anti bakteriyel bir özelliği de sahiptir. Aynı zamanda mantar ve mayt önleyici özellikte organik bir üründür.

El işçiliği at kılı yatak üretimi

At kılı yataklar üretilirken, at kılı kimyasal işlemlere karşı çok hassas bir yapısı olduğundan hiçbir kimyasal işlemden geçirilmez. Kaynar sularda iyice yıkandıktan sonra durulanır ve 140 °C sıcaklık ve yüksek nemde atmosfer basıncının dört katı boyutunda ısıtılarak iplik haline getirilir. Bu işlemden sonra düğümleri çözülüp elleçleme yöntemi ile hacim kazandırılır.

Bu yatakların üretimi tamamen el işçiliği[3] ile yapıldığı için oldukça zor ve pahalıdır.[4] Bir yatağın üretimi yaklaşık 350 saat sürer. Bunu üretebilen dünyada sayılı firma vardır.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "All about horsehair mattresses and beds". 25 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Horse hair in beds and mattresses". 18 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Will You Sleep Better in a $55,000 Bed?". 18 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Will $150,000 Buy You the Best Sleep You've Ever Had?". 3 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Holy horse hair! $175,000 for 'royal' mattress". 18 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi.