Aslan kuyruğu bitkisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

[1] Aslan kuyruğu olarak bilinen Leonurus cardiaca, nane ailesi Lamiaceae'de uzun ömürlü otsu bir bitkidir. Diğer yaygın isimler arasında kırlangıç otu ve aslan kulağı bulunur. Aslan kuyruğu aynı zamanda Leonotis leonurus için ortak bir isim ve Leonotis nepetifolia için ortak bir isim olan aslan kulağıdır. Başlangıçta Orta Asya ve Güneydoğu Avrupa'dan, artık dünya çapında bulunur ve büyük ölçüde bitkisel ilaç olarak kullanılması nedeniyle yayılmıştır.

Aslan kuruğu
Leonurus cardiaca

Açıklama[değiştir | kaynağı değiştir]

Leonurus cardiaca, kısa tüylerle kaplı ve özellikle düğümlerin yakınında genellikle morumsu olan kare şeklinde bir gövdeye sahiptir. Zıt yaprakların kenarları tırtıklıdır ve uzun yaprak saplarıyla avuç içi şeklinde lobludur; bazal yapraklar üç nokta ile kama şeklindedir, üst yapraklarda üç ila beş vardır. Üstleri biraz tüylü, altları grimsi. Çiçekler bitkinin üst kısmında yaprak akslarında görülür ve üç loblu braktlara sahiptir. Her çiçeğin kaliksi çan şeklindedir ve beş lobludur. Taç yapraklar düzensiz, 8 ila 12 mm (0,3 ila 0,5 inç) uzunluğunda, kaynaşmış, çift dudaklı uzun tüptür. Üst dudak dışbükey olup beyaz kıllarla kaplıdır ve alt dudak üç loblu ve aşağı doğru kıvrık olup kırmızı lekelere sahiptir. Çiçekler genellikle pembe ila leylak rengindedir ve alt dudakları kıllıdır. İki kısa ve iki uzun olmak üzere dört çıkıntılı stamen vardır ve meyve dört odacıklı bir akendir. Bitki yaklaşık 60 ila 100 cm (24 ila 39 inç) yüksekliğe kadar büyür ve yaz ortasından sonuna kadar çiçek açar.[2]

Dağılım ve yaşam alanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Aslan kuruğut, muhtemelen eski çağlardan beri yetiştirildiği Avrupa'nın güneydoğu kesimine ve Orta Asya'ya özgüdür. Doğal yaşam alanı, yol kenarlarında, boş tarlalarda, atık topraklarda, çöplüklerde ve diğer bozulmuş alanlardadır. Bu bitki iyi drene edilmiş toprağı ve kısmen gölgeli bir yeri tercih ediyor. Kuzey Amerika'ya arı toplayıcı bir bitki olarak ve bombus arılarını çekmek için tanıtılan bu çok yıllık bitki, artık istilacı olarak kabul ediliyor. USDA iklim bölgelerinde 4-8 yıl hayatta kalma dayanıklılığı vardır.

Halkbilim[değiştir | kaynağı değiştir]

Nicholas Culpeper, anne sütü'nün kalpten melankoli buharlarını çıkarmak, neşeyi artırmak ve annelerin rahimlerini oturtmak için yararlı olduğunu düşünüyordu. 15. yüzyıl Avrupa'sında, anaç bazı şifalı bitkiler tarafından kötü ruhlara karşı koruma olarak görülüyordu.

Kimya[değiştir | kaynağı değiştir]

Bitki, alkaloid leonurin içerir. Diğer kimyasal bileşenlerin yanı sıra, stakidrin, acı iridoid glikozitler (leonurid), diterpenoidler, flavonoidler (rutin ve quercetin dahil), tanenler, uçucu yağlar ve A vitamini içerir. fibroz, kardiyovasküler hastalıklar, kanserler, rahim hastalıkları, beyin hasarları ve iltihabın tedavisi olarak kullanılır.[3]

Kaynak Listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Wikipedia EN". 30 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "NatureGate". 14 Aralık 2013. 7 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Science Direct". 14 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi.