Antipapa II. Felix

Vikipedi, özgür ansiklopedi
II. Felix
Papalık başlangıcı355
Papalık bitişi365
Önce gelenNovatian
Sonra gelenUrsicinus
KarşıtPapa Liberius
Doğumyaklaşık 287
Roma
Ölüm22 Kasım 365 (78 yaşında)
Porto, Roma, Roma İmparatorluğu
MezhepKatolik Kilisesi
Oruç günü29 Temmuz
Onurlandırıldığı yerKatolik Kilisesi
Adı Felix olan diğer papalar ve antipapalar

Antipapa Felix (ö. 22 Kasım 365), 4. yüzyılda düzensiz bir şekilde antipapa olarak atanan ve İmparator II. Constantius'un o zamanki papa Liberius'u sürgüne göndermesinden sonra 365 yılına kadar hüküm süren bir Roma başdiyakozudur. Laiklerin Felix'i kabul etmeyi reddetmesinin ardından Constantius, onları ortak yönetmeye çalıştı, ancak Felix emekli olmaya zorlandı. Yaşarken gücenmişti ama o zamandan beri daha popüler bir anıya sahip oldu.[1] Roma Katolik Kilisesi'nde, bir antipapa, meşru olarak seçilmiş Roma Piskoposuna karşı çıkmaya çalışan herhangi bir figürü tanımlıyordu.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

MS 357 yılının Mayıs ayında, Liberius'a sadık kalan Romalı halk, Roma'yı ziyaret eden Constantius'tan Liberius'u geri çağırmasını talep etti. Constantius, Felix ve Liberius'u birlikte yönetmeyi planladı, ancak Liberius döndüğünde Felix Porto'ya (Roma yakınlarında) çekilmek zorunda kaldı ve burada Roma'da yeniden yerleşmek için başarısız bir girişimde bulunduktan sonra MS 22 Kasım 365'te öldü.[2][3]

Felix daha sonra Felix adlı bir Roma şehidi ile karıştırıldı, bunun sonucunda papalar listelerine II. Felix olarak dahil edildi ve aynı adı taşıyan sonraki papalara (Papa Felix III ve Papa Felix IV) yanlış verildi, antipapa V. Felix gibi.[4]

Katolik Ansiklopedisi (1909) bu kafa karışıklığını "gerçeklerin çarpıtılması" olarak nitelendirdi ve bunun Liber Pontificalis'in (bu noktada güvenilir bir geleneği kaydediyor olabilir) bu Felix'in Via Aurelia'da bir kilise inşa ettiğini söylemesi nedeniyle ortaya çıktığını öne sürdü, daha önceki bir tarihe ait Roma şehidinin gömüldüğü yer burasıdır.[5] Ancak daha yakın tarihli bir kaynak, şehit Felix'in ismi dışında hiçbir şeyin bilinmediğini, şehit olduğunu ve kendi adını taşıyan Via Portuensis'teki mezarlığa gömüldüğünü söylüyor.[6]

Katolik Ansiklopedisi, "antipapanın gerçek hikayesinin kaybolduğunu ve yerel Roma tarihinde bir aziz ve bir itirafçı statüsünü elde ettiğini, bu nedenle 29 Temmuz'da Roma Şehitliği'nde göründüğünü" belirtti. O zamanlar (1909) Roma Şehitliği'nde şu metin vardı:

Roma'da, Aurelian Yolu üzerinde, Aziz II. Felix, papa ve şehit. Arian imparatoru Constantius tarafından Katolik inancını savunduğu için Papalığından kovuldu ve Toskana'daki Cera'da özel olarak kılıçtan geçirildi ve şanlı bir şekilde öldü. Cesedi din adamları tarafından oradan götürüldü ve Aurelian Yolu'na gömüldü. Daha sonra Azizler Cosmas ve Damian Kilisesi'ne götürüldü ve burada, Egemen Papa XIII 31 Temmuz'da aynı yere getirildi. Aynı sunakta, kutsal şehitler bir rahip olan Abundius ve bir diyakoz olan Abundantius'un cesetleri de bulundu ve kısa bir süre sonra bayramlarının arifesinde İsa Cemiyeti kilisesine törenle nakledildi.

Bu giriş, Katolik Ansiklopedisi'nin Felix ve Liberius'un göreceli konumlarını karıştıran sonraki efsaneler olarak adlandırdığı şeye dayanıyordu. Roman Martyrology'nin daha yeni baskıları bunun yerine:[7]

Roma'da, Via Portuensis'teki üçüncü kilometre taşında, kendi adına adanmış mezarlıkta, şehit Aziz Felix.

Roma şehidi Felix'in bayram günü 29 Temmuz'dur. Antipapa Felix, 22 Kasım'da öldü ve ölümü, Konstantin Barışı yarım asırdır yürürlükteyken meydana gelen bir şehit değildi.

Roma Şehitliği'nin yanı sıra Roman Missal, 29 Temmuz Aziz Felix'i antipapa ile özdeşleştirdi.[7] Hala 1920 tipik baskısında bulunan bu kimlik, 1962 tipik baskısında görünmüyor. "II" rakamını ve "Papae" kelimesini atlayan 1952 tarihli Marietti baskısına bakılırsa, düzeltme o zamana kadar çoktan yapılmıştı.[8] Bir Katolik yazar, antipapanın "kendisinin Arianizmi kabul etmeyi reddettiğini ve bu nedenle ziyafetinin geçmişte [29 Temmuz] kutlandığını" söyleyerek bunu mazur görüyor.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Charles A. Coulombe, Vicars of Christ (0-8065-2370-0), p. 73
  2. ^ "Encyclopædia Britannica: Felix (II)". 17 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2022. 
  3. ^ The Papal Schism between Liberius and Felix 13 Ocak 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 1–4
  4. ^ Annuario Pontificio 2012 (Libreria Editrice Vaticana 2012 978-88-209-8722-0), p. 9*
  5. ^ "Catholic Encyclopedia: Felix II". 14 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2022. 
  6. ^ Calendarium Romanum (Libreria Editrice Vaticana, 1969), p. 132
  7. ^ a b Martyrologium Romanum (Libreria Editrice Vaticana, 2001 88-209-7210-7)
  8. ^  Chisholm, Hugh, (Ed.) (1911). "Felix". Encyclopædia Britannica. 10 (11. bas.). Cambridge University Press. s. 239. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]