Angela Ghayour

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Angela Ghayour, Herat Online School'un kurucusu olan Afgan bir öğretmendir.

BBC 2021 yılı 100 Kadın listesinde yer almıştır.[1]

Biyografi ve Kariyer[değiştir | kaynağı değiştir]

Angela, 1992'de sekiz yaşında iç savaş patlak verdiğinde Afganistan'ın Herat kentinden ayrılmak zorunda kaldı . Aile İran'a kaçıp oraya yerleşti, ancak vize anomalileri Angela ve kardeşlerinin beş yıl boyunca okula gitmelerine engel oldu.

Angela nihayet okula başladığında, kendi gibi okula gidememiş çocuklara yardım etmeye karar verdi. Buna okula gidemeyen 14 Afgan çocuğa ders vererek başladı.

Yıllar sonra Angela, Taliban iktidardan devrildikten sonra Afganistan'a döndü  ve eğitimini tamamlayarak nitelikli bir lise öğretmeni oldu.[2]

Yirmi yılı aşkın bir süre sonra, Taliban ülkeyi ele geçirip Afgan kızları ve genç kadınlara evde kalmalarını emrettikten sonra, Afganistan'daki kadınları ve çocukları eğitmek için şu anda yaklaşık 1.000 öğrencisi ve 400 gönüllü öğretmeni olan Herat Online School isminde çevrimiçi bir okul kurdu.[1] Çevrimiçi okulu artık Telegram ve Skype'ın çevrimiçi programları aracılığıyla matematik ve müzikten yemek pişirmeye ve resim yapmaya kadar 170'ten fazla farklı sınıf sunuyor.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "BBC'nin 2021 yılı 100 Kadın listesi yayımlandı: Bu yılki listede Sevda Altunoluk ve Elif Şafak da var". BBC News Türkçe. 18 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2023. 
  2. ^ "Angela Ghayour is empowering women and girls of Afghanistan with her online school". www.telegraphindia.com. 4 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2023.