American Dad!

Vikipedi, özgür ansiklopedi
American Dad!
TürAnimasyon
Komedi
Yetişkin animasyonu
sitcom
BaşrolSeth MacFarlane
Wendy Schaal
Scott Grimes
Rachael MacFarlane
Dee Bradley Baker
Ülke ABD
Diliİngilizce
Sezon sayısı20
Bölüm sayısı366 (bölümleri listesi)
Yapım
Gösterim süresi21 dakika
Yapım şirketiFuzzy Door Productions ve Underdog Productions
(20th Century Fox Television iş birliğiyle)
Yayın bilgileri
KanalFOX (2005-2014)
TBS (2014-günümüz)
Resim formatı480i (SDTV) (2005-2009)
720p (HDTV) (2010–2014)
Yayın tarihi6 Şubat 2005 - günümüz
Kronoloji
İlişkili programlarFamily Guy
The Cleveland Show
Dış bağlantılar

American Dad!, hicve dayalı, yetişkinlere yönelik animasyon televizyon dizisi. Yapımcılığını Underdog Productions ve Fuzzy Door Productions, 20th Century Fox Television iş birliğiyle üstlenmiştir.

Yaratıcıları Family Guy'ın da yaratıcısı olan Seth MacFarlane ile iki eski Family Guy yazarı olan Mike Barker ve Matt Weitzman'dır.

İlk bölümü ABD'de Fox kanalında 6 Şubat 2005'te yayınlandı. Dizi, CIA ajanı Stan Smith ile ailesini konu alır. Dizinin ilk 11 sezonu FOX'ta yayınlandı. Dizi 12. sezondan itibaren TBS'te yayınlanmaya başladı. Hâlen 14. sezonu bu kanalda yayınlanmaktadır.

Ana karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Stan Smith: Ailenin babasıdır. Kendisi işini ve ülkesini önemseyen bir CIA ajanıdır. Ailesine gereken önemi işinden daha az verir. Özellikle de evlilik yıldönümlerinde karısı Francine'den sürekli dayak yer.

Francine Smith: Ailenin annesidir. Francine kocası Stan'e çok aşıktır ancak hemen onu satabilir. Kendisi alışverişkolik ve saftır. Özellikle de dolandırıcılık yapan biridir. Stan işe gidince çocuklarla tuhaf aktiviteler yapmayı sever.

Steve Smith: Stan ve Francine'nin oğludur. Steve sadist ve hayalperest biridir. En büyük hayali bir sevgilisinin olmasıdır. Ancak hiç sevgilisi yoktur. Arkadaşı Snot ve diğer grubu ile tehlikeli maceralar yaşamayı seven birisidir. O yüzden çok belalı bir çocuktur.

Hayley Smith: Stan ve Francine'nin kızıdır. Kendisi hippidir ve Dünya barışını desteklemektedir. Bu yüzden evde ne zaman babası Stan'in silahlarını görse babasıyla tartışır. Ayrıca Jeff Fischer adında bir sevgilisi vardır ancak Jeff uzayda Roger tarafından mahsur kalmıştır. Bu yüzden arada Roger ile kavga eder.

Roger Smith: Ailedeki uzaylıdır. Kendisi 51.bölgeden kaçmıştır ve Stan'in koruması altında gizlice yaşamaktadır. Genellikle Klaus ve Steve ile takılır. Uzaylı kimliğini korumak için eve misafir geldiğinde ya da sokağa çıktığında kılık değiştirir.

Klaus Heissler: İçine Alman beyni yerleştirilmiş bir japon balığıdır. Tek sevdiği şey evdekilere hayat hikâyesini anlatmaktır. Genellikle Francine'nin düzenlediği aktivitelerden bir bahane uydurup kaçar.

Mekanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dizi Langley Falls/Virginia'da geçmektedir.

Smith Evi Dizinin temelini oluşturan mekandır. Her türlü karmaşık ve komik olayların başlangıcı veya oluşumu bu evde gerçekleşir.

CIA Başkonsolosluğu Stan CIA'de çalıştığı için bu mekan da işini yapar. Bu mekandada komik olaylar olur. Hatta Family Guy dizisinin 6.sezonundaki "Lois Kills Stewie" bölümünde Stewie buraya saldırır.

Langley Falls Alışveriş Merkezi Bu mekan genellikle Stan işe gittiğinde Francine'nin gittiği yerdir. Hatta bir bölümde Steve ile dolandırıcılık yapmaya gittiğinde Steve köle oluyordu. Bu mekanda çoğu zaman Smith ailesinin başına kötü olaylar gelir.

Cleveland Brown'ın Evi Dizinin 7.sezonundaki "Hurricane" bölümünde "The Cleveland Show" dizisindeki ev de bu dizide görülmüştür.

Peter Griffin'in Evi "Family Guy" dizisindeki Peter'ın evi American Dad dizisindeki "Hurricane" bölümünde Cleveland Brown'ın evi ile birlikte Peter Griffin'in evi de görülmüştür.

Yardımcı karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Avery Bullock: Avery Bullock bir CIA ajanıdır. Kendisi aynı zamanda Stan, Dick ve Jackson'ın müdürüdür. İşininden çok çapkınlık yapmayı seven sapık bir müdürdür. Çalışanlarına kötü davranan ve birilerini işten kovmayı seven birisidir. Onun bir çalışanını sevmesi ise çok zordur. Ama Stan ona kendini sevdirmeye çalışsa da hep başarısız olur.

Jackson: Jackson Stan'in iş arkadaşıdır ve dolayısıyla bir CIA ajanıdır. Ama o Stan'dan ziyade Bullock'a kendini sevdirmeye çalışmayan birisidir. Tek sevdiği şey işten sonra iş arkadaşlarıyla sarhoş olana kadar içmek ve çapkınlık yapmaktır.

Dick Reynolds: Dick Reynolds bir CIA ajanıdır. Ayrıca Stan ve Jackson'ın iş arkadaşıdır. Kendisi biraz yaşlıdır ve korkak biridir. Aynı zamanda gizli görevlerden nefret eden biridir.

Toshi Yoshida: Toshi Yoshida Steve'in sınıf arkadaşıdır. Kendisi Japon bir ailenin çocuğudur dolayısıyla İngilizce bilmiyordur. O yüzden Steve, Snot, Barry ve Schmuely (Steve'in arkadaş grubu) tarafından alay edilmektedir. Çok garip inançları olan biridir.

Jeff Fischer: Jeff Fischer Hayley'nin erkek arkadaşıdır. Fakat uzayda mahsur kalmış biridir. Roger onu uzay gemisine itip uzaya yollamıştır. Bu yüzden Hayley ve Roger kavga ederler.

Dizi hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu dizi yukarıdaki karakterlerin başına gelen komik ve trajik olayları anlatır. Dizide hafifte olsa aksiyon öğeleri de bulunur. Bazı bölümlerde kardeş dizisi olan Family Guy ile birleştirilir. Çoğunlukla dizide komedi aksiyon ve politik öğelerde bulunur. Özellikle de politik şakalar Stan iş arkadaşlarıyla sohbet ederken olur. American Dad dizisi tam olarak 11 sezonluk bir başarıdır. Dizinin yaratıcısı Seth MacFarlane zaten 3 tane çizgi-komedi dizisi (Family Guy, American Dad, The Cleveland Show) yaratmıştır. Üçündede başarı elde etmiştir.

Seslendirenler[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]