Amazona martinicana

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Martinik amazonu
Korunma durumu

Tükenmiş (IUCN 2.3)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Psittaciformes
Familya: Psittacidae
Alt familya: Psittacinae
Cins: Amazona
Tür: A. martinicana
İkili adlandırma
Amazona martinicana
Dağılımı

Martinik amazonu (Amazona martinicana), Psittacidae ailesinden varsayımsal olarak nesli tükenmiş Karayip papağan türüdür. Herhangi bir kalıntısına ulaşılamamış olmakla birlikte, Martinik'in kuzeyinde yer alan Dominika'daki kırmızı boyunlu amazona'ya (A. arausiaca) benzediği söylenmektedir. Yerlilerin Antiller arasında büyük ölçüde papağan ticareti yaptıkları, bu nedenle Martinik popülasyonunun bir şekilde A. arausiaca ile akraba olduğu, belki de aynı soydan geldiği ifade edilmektedir.[1]

Gerçek ve farklı bir takson olduğunu varsayarsak Martinik'e endemikti ve habitat kaybı nedeniyle nesli tükendi.[2] 1722'den beri gözlemlenmemiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Olson (2008). "New evidence of Ara autochthones from an archeological site in Puerto Rico: a valid species of West Indian macaw of unknown geographical origin (Aves: Psittacidae)" (PDF). Caribbean Journal of Science. 44 (2): 215-222. doi:10.18475/cjos.v44i2.a9. 25 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 9 Mart 2021. 
  2. ^ No Turning Back: The Life and Death of Animal Species. New York: Harper Perennial. 2004. ss. 168. ISBN 0-06-055804-0. 

Wikimedia Commons'ta Amazona martinicana ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur