Altermodern

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Altermodern, Nicolas Bourriaud tarafından tanımlanmış bir kelimedir ve günümüzün küresel bağlamında standartlaşma ve ticarileşmeye karşı bir tepki olarak üretilen sanatı bağlamsallaştırma girişimidir. Aynı zamanda Tate Britain'ın Bourriaud küratörlüğündeki dördüncü Trienal sergisinin de başlığıdır.

Konsept[değiştir | kaynağı değiştir]

Nicolas Bourriaud, 2005 Avustralya ve Yeni Zelanda Sanat Derneği Konferansı'nda yaptığı açılış konuşmasında şunları söylemiştir:[1]

Sanatçılar çeviriye dayalı yeni bir modernlik arayışındalar: Bugün önemli olan, kültürel grupların kültürel değerlerini tercüme etmek ve onları dünya ağına bağlamaktır. Modernizmin yirmi birinci yüzyıl meselelerine göre bu "yeniden yükleme süreci" altermodernizm olarak adlandırılabilir; bu hareket kültürlerin çeşitlenmesi ve özerklik mücadelesiyle bağlantılıdır, ama aynı zamanda giderek daha standart hale gelen bir dünyada tekillikler üretme olasılığını da içermektedir.

Altermodern, esasen bir sanatçının hipermodern bir dünyada ya da süpermodern fikirler veya temalarla çalışması olarak okunabilir.

Sergiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Tate Britain 2009[değiştir | kaynağı değiştir]

Tate sergisi, Trienal'in temalarını "tanıtmayı ve tartışmaya açmayı" amaçlayan dört günlük bir dizi etkinlik içermektedir. Her bir Prolog, konferanslar, performanslar, filmler ve bir manifesto metni içeriyor ve küratörün Altermodern'in dört ana yönü olarak gördüğü şeyi tanımlamaya çalışıyor:[2][3][4]

  1. Postmodernizmin sonu
  2. Kültürel melezleşme
  3. Form üretmenin yeni bir yolu olarak seyahat etmek
  4. Genişleyen sanat formatları

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "[AAANZ 2005]: Nicolas Bourriaud - Keynote". www.artgallery.nsw.gov.au. 23 Temmuz 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Tate triennial 2009 prologue 9 Ağustos 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. tate.org.uk
  3. ^ Tate triennial 2009 prologue 4 Ağustos 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. tate.org.uk
  4. ^ "Tate Triennial 2009 Prologue 3: John Smith - Hotel Diaries". 9 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2024.