Altın periyot

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Altın Periyot[1] beşeri ve veteriner hekimlikte, açık yaralarda sağıltıma gidilmeden önce yaranın durumu göz önünde bulundurulmalıdır. Deri bütünlüğü bozulduğu andan itibaren, tüm yaralar enfeksiyon riski ile karşı karşıyadır. Yaralanma anından başlayarak kesik ve doku yırtıklarının kapatılmasına kadar geçen zamanla enfeksiyon riski arasında doğrusal bir ilişki vardır. Bu zaman periyotu 2,4,24 olarak oldukça değişkendir.[2] Bu yüzden yaralar ilk 6 saatlik periyotta hekimin önüne getirilmişse, yara bölgesi temizlenip kapatılmalıdır. Fakat üzerinden 6 saat geçmiş bir yaranın kapatılması enfeksiyon ve birlikte septisemi riskini de arttırır. Bu yüzden böyle yaralara açık yara tedavisi uygulanıp yaranın temiz tutulması gerekir ve yara daha sonra yeni granülasyon dokusu oluşmaya başladıktan sonra kapatılır. İşte bu ilk 6 saatlik süreye Golden Periyot adı verilir.[3] Yaralara yaklaşımda da her hastalıkta olduğu gibi ne kadar erken müdahale edilirse sonuç o kadar iyi olur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Medical-Dictionary". 6 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2012. 
  2. ^ "ACİL SERVİSETE TRAVMATİK YARA BAKIMI". 1 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2012. 
  3. ^ "The "Golden Period" For Wound Repair" (PDF). 5 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 4 Haziran 2012.