İçeriğe atla

All Summer in a Day

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Bir Günde Koca Yaz"
YazarRay Bradbury
Özgün adı"A Summer in a Day"
ÜlkeABD
Dilİngilizce
TürKısa Öykü
YayıneviThe Magazine of Fantasy and Science Fiction
Basım tarihiMart 1954

" Bir Günde Koca Yaz ", Amerikalı yazar Ray Bradbury'nin ilk kez The Magazine of Fantasy & Science Fiction dergisinin Mart 1954 sayısında yayınlanan bir bilim kurgu kısa öyküsüdür.

Konu özeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Hikâye, sürekli yağmur fırtınaları olan ve Güneşin her yedi yılda, sadece bir saat süreyle görülebildiği Venüs gezegenindeki bir öğrenci sınıfında geçmektedir.

Hikâyede çocuklardan biri olan Margot, beş yıl önce Dünya'dan Venüs'e taşınmıştır ve Güneş Dünya'da düzenli olarak parladığı için gün ışığını hatırlayabilen tek kişi O'dur. Öğretmen onlardan Güneş hakkında bir şiir yazmalarını istediğinde o şöyle yazar:

"Bence Güneş bir çiçektir,
Sadece bir saatliğine açan bir çiçek."

O Güneş'i "küçük bir madeni para" veya "sobadaki ateş gibi" diye tanımlar. Ancak diğer çocuklar, kendileri Güneş'i göremeyecek kadar küçük olduklarından ona inanmazlar ve William adında bir çocuk öncülüğünde ona zorbalık ve düşmanlık ederler. Dahası Güneş doğmadan hemen önce, William diğer çocukları toplar ve onu bir tünelde bir dolaba kilitlerler.

Güneş tam doğmak üzereyken, öğretmenleri Güneş saatlerinin tadını çıkarmaları için sınıfı dışarı çıkarmaya gelir, ancak şaşkınlık ve sevinçten Margot'u dolapta unuturlar. Çocuklar yeni buldukları özgürlüklerinin her saniyesinin tadını çıkararak koşarlar, oynarlar, hoplarlar ve zıplarlar. Bu kesinlikle Güneş lambalarının altında olmaktan daha iyi değil midir?

Aniden, bir kız elinde bir yağmur damlası yakalar. Bir çocuk yedi yıl daha güneşi göremeyeceklerini anlayarak bu yüzden ağlamaya başlar. Gök gürültüsü duyulur, ardından şimşek gelir ve Güneş kaybolurken çocuklar tekrar içeri koşar ve tekrar yağmur yağmaya başlar. Bu noktada, içlerinden biri hala dolapta kilitli olan Margot'u hatırlatır. Çocuklar onu dolaptan donmuş halde çıkarlarken, yaptıkları şeyin utancından utanarak birbirlerinin yüzlerine bakamazlar.

Değerli Güneş gelip geçmiştir ve diğer çocukların kıskançlıkları yüzünden Güneş'i en çok sevmesine rağmen Margot onu görme fırsatını kaçırmıştır.

Uyarlamalar[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk olarak 1982'de PBS'nin çocuk dizisi WonderWorks'te yayınlanan 30 dakikalık bir televizyon uyarlaması yapılmıştır. Filmin sonu, çocukların Margot'a Güneş varken topladıkları çiçekleri vererek korkunç davranışlarının kefaretini ödediklerini gösterecek şekilde genişletilmiştir. Görüntü yönetmeni, daha sonra Akademi Ödüllü bir görüntü yönetmeni olan Robert Elswit'ti .

analiz[değiştir | kaynağı değiştir]

Hikâye, Sihirli Gerçekçilik (magic realism) bağlamında, Dünya'nın önemi ve insanın doğal çevresinin dışında hayatta kalmanın zorluğunu anlatan bir metafor olarak tartışılmıştır.