Alice in Borderland

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Alice in Borderland (今際の国のアリス, Imawa no Kuni no Arisu) 2020'de yayınlanmış bir Japon bilimkurgu/aksiyon dizisidir. Haro Aso tarafından aynı adla yayımlanmış mangadan uyarlanmıştır. Shinsuke Sato tarafından yönetilen dizide, başroldeki Kento Yamazaki ve Tao Tsuchiya terk edilmiş Tokyo'da sıkışmış ve tehlikeli oyunlarda mücadele etmek zorunda bırakılan müttefiklerdir. Oyunların türü ve zorluk dereceleri iskambil kartları tarafından belirlenmektedir. İlk oyunlarından sağ kurtulduktan sonra oyuncular, oynadıkça süresi uzatılabilen bir ''vize'' elde eder. Eğer vizeleri tükenirse oyuncular gökten inen kırmızı bir lazer tarafından idam edilirler.

İlk olarak Temmuz 2019'da duyurulan dizinin her bölümü Sato, Yoshiki Watabe ve Yasuko Kuramitsu tarafından yazıldı. Çekimler Ağustos ayında başladı ve aynı yılın Aralık ayında sona erdi. Çekimler Shibuya'nın çeşitli bölgelerinde ve dizinin büyük bir bölümünün yer aldığı popüler Shibuya Crossing'in bir kopyası olan bir yeşil ekran stüdyosunda yapıldı. Uluslararası bir işbirliğinde, Japonya'nın Digital Frontier şirketi, jenerik sonrası görsel efektler eklemek için Singapur, Amerika Birleşik Devletleri ve Hindistan'dan ekiplerle çalıştı ve dizide yer alan müzikler, Sato ile sık sık ortak çalışan Yutaka Yamada tarafından bestelendi.

Alice in Borderland, 10 Aralık 2020'de Netflix'te gösterime girdi ve burada görselleri, sinematografisi, kurgusu ile izleyicilerden ve eleştirmenlerden olumlu eleştiriler aldı ve bazıları diziyi Battle Royale (2000) ve Küp (1997) filmleriyle karşılaştırdı. İlk sezonun yayınlanmasından iki hafta sonra Netflix, dizinin ikinci sezonunun geleceğini duyurdu. Aralık 2022'de dizinin ikinci sezonu izleyicilerle buluştu. Temmuz 2023'te ise Alice in Borderland 3. sezon onayını aldı.[1]

Oyuncular ve karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Ryohei Arisu rolünde Kento Yamazaki :
    24 yaşında, "ailesine uymayan" ve video oyunu bağımlısı bir adam.[2][3]
  • Yuzuha Usagi rolünde Tao Tsuchiya :
    Derin saygı duyduğu babasının ölümünden kısa bir süre sonra boş Tokyo şehrine gönderilen bir dağ tırmanıcısı. Usagi, Arisu'nun arkadaşlarının ölümünden kısa bir süre sonra onunla iş birliği yapar.[2][3]

Prodüksiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Yapım Aşaması[değiştir | kaynağı değiştir]

16 Temmuz 2019'da Netflix, Yoshiki Watabe, Yasuko Kuramitsu ve Shinsuke Sato'nun her bölümün senaryosunu yazdığı ve Sato'nun yönetmenliğini üstlendiği, Alice in Borderland adlı manganın canlı aksiyon uyarlamasını yaratacaklarını duyurdu.[4][5] Birkaç ay sonra, 4 Ağustos'ta, Kento Yamazaki ve Tao Tsuchiya, serinin ana karakterleri olarak rol aldı ve ikili, sırasıyla Ryōhei Arisu ve Yuzuha Usagi olarak göründü.[6]

Müzik[değiştir | kaynağı değiştir]

Alice in Borderland'in dizi müziklerinin tamamını daha önce Sato ile birlikte Bleach (2018) ve Kingdom (2019)'da çalışmış olan Yutaka Yamada besteledi. Prodüksiyonu Kohei Chida tarafından yapılan parçalar, Prag FILMharmonik Orkestrası tarafından seslendirildi. Jan Erik Nilsson'ın "Good Times" şarkısı, dizi boyunca çeşitli zamanlarda yer aldı.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Netflix'in Manga Uyarlaması "Alice in Borderland" Dizisi 3. Sezon Onayını Aldı". Kayıp Rıhtım. 29 Eylül 2023. Erişim tarihi: 30 Eylül 2023. 
  2. ^ a b "Live-Action Alice in Borderland Series' English-Subtitled Trailer Previews Battle Royale-Level Stakes". Anime News Network. 28 Ekim 2020. 23 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2020. 
  3. ^ a b c "Alice in Borderland". Robot Communications. 23 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2020. 
  4. ^ "Netflix Produces Live-Action Alice in Borderland Series". Anime News Network. 16 Temmuz 2019. 22 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2020. 
  5. ^ "Interview: Alice In Borderland Director Sato Shinsuke on Finding Hope". Screen Anarchy. 23 Aralık 2020. 23 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2020. 
  6. ^ "Kento Yamazaki, Tao Tsuchiya Star in Live-Action Alice in Borderland Series for Netflix". Anime News Network. 4 Ağustos 2019. 22 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]