Alüminyumun tarihi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Alüminyum ekstrüzyon kütükleri

Alüminyum : metal, doğal formda çok nadirdir ve onu cevherlerden arıtma işlemi karmaşıktır, bu nedenle insanlık tarihinin çoğu için bilinmiyordu. Bununla birlikte, bileşik şap, MÖ 5. yüzyıldan beri biliniyor ve eskilerin boyama için yaygın olarak kullanılıyordu. Orta Çağ boyunca, boyama için kullanılması onu uluslararası ticaretin bir malı haline getirdi. Rönesans bilim adamları şapın yeni bir toprağın tuzu olduğuna inanıyorlardı; Aydınlanma Çağı'nda bu toprağın, Alüminyumun yeni bir metalin oksidi olduğu tespit edildi. Bu metalin keşfi, çalışmaları Alman kimyager Friedrich Wöhler tarafından genişletilen Danimarkalı fizikçi Hans Christian Ørsted tarafından 1825'te duyuruldu.[1]

Alüminyumun rafine edilmesi zordu ve bu nedenle gerçek kullanımda nadirdi. Keşfedildikten kısa bir süre sonra, alüminyum fiyatı altının fiyatını aştı. Fransız kimyager Henri Étienne Sainte-Claire Deville tarafından 1856'da ilk endüstriyel üretimin başlatılmasının ardından azaltıldı. Alüminyum, Fransız mühendis Paul Héroult ve Amerikalı mühendis Charles Martin tarafından bağımsız olarak geliştirilen Hall-Héroult süreci ile çok daha fazla halka açıldı. 1886'da Hall ve 1889'da Avusturyalı kimyager Carl Joseph Bayer tarafından geliştirilen Bayer işlemi. Bu işlemler, günümüze kadar alüminyum üretimi için kullanılmıştır.

Alüminyumun seri üretimi için bu yöntemlerin tanıtılması, hafif, korozyona dayanıklı metalin endüstride ve günlük yaşamda yaygın olarak kullanılmasına yol açtı. Alüminyum, mühendislik ve inşaatta kullanılmaya başlandı. Bir ve İkinci Dünya Savaşlarında alüminyum, havacılık için çok önemli bir stratejik kaynaktı. Dünya metal üretimi, 1900'de 6.800 metrik tondan, alüminyumun bakırı geçerek en çok üretilen demir dışı metal haline geldiği 1954'te 2.810.000 metrik tona yükseldi.

20. yüzyılın ikinci yarısında alüminyum, nakliye ve paketlemede kullanım kazandı. Alüminyum üretimi çevreye olan etkisi nedeniyle endişe kaynağı olmuş ve alüminyum geri dönüşümü zemin kazanmıştır. Metal, 1970'lerde bir takas malı haline geldi. Üretim gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere kaymaya başladı; 2010 yılına gelindiğinde Çin, hem alüminyum üretiminde hem de tüketiminde özellikle büyük bir pay biriktirmişti. Dünya üretimi 2015 yılında 58.500.000 mt'a ulaşarak artmaya devam etti. Alüminyum üretimi, diğer tüm demir dışı metallerin toplamını geçti.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kvande, Halvor (2008). "Two hundred years of aluminum ... or is it aluminium?". JOM (İngilizce). 60 (8): 23-24. doi:10.1007/s11837-008-0102-3. ISSN 1047-4838.