Accademia della Crusca

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Accademia della Crusca

İtalyan dilinin coğrafi dağılımı.
Harita
KısaltmaLa Crusca
SloganİtalyancaIl più bel fior ne coglie
(She gathers its fairest flower)
Kuruluş1583 (1583)
MerkezFloransa, Italy
Resmî dillerItalian
PresidentClaudio Marazzini
Resmî siteaccademiadellacrusca.it

Accademia della Crusca; Genellikle La Crusca olarak kısaltılanİtalyan filoloji ve dilbilimi akademisyenlerinden oluşan Floransa merkezli bir topluluktur. İtalyan dilinin en önemli araştırma kurumlarından biridir [1] ve aynı zamanda dünyanın en eski dil akademisidir.

La Crusca, 1583'te Floransa'da kuruldu ve o zamandan beri İtalyan dilinin saflığını koruma çalışmalarıyla bilinmektedir.[2] Crusca İtalyancada "kepek" anlamına gelen, çalışmasının elek ile elemeye benzer olduğu metaforunu benimser ve amblemi de bozuk kelimeleri ve yapıları temsili olarak süzmek için elek şeklini kullanır. Akademinin sloganı, İtalyan şair Francesco Petrarca'nın ünlü bir dizesi olan "Il più bel fior ne coglie"dir ('O en güzel çiçeği toplar'). 1612'de La Crusca, Fransızca, İspanyolca, Almanca ve İngilizce dillerinde benzer çalışmalar için model teşkil eden Vocabolario degli Accademici della Crusca adlı sözlüğünün ilk baskısını [3] yayınladı.[1]

Akademi, Avrupa Ulusal Dilbilim Enstitüleri Federasyonu üyesidir.[4]

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Kurucular başlangıçta brigata dei Crusconi olarak adlandırılıyordu. şairlerden, edebiyatçılardan ve hukukçulardan oluşan bir çevre oluşturmuştur. Üyeler genellikle keyifli ve şenlikli durumlarda cruscate -(başlangıcı ve sonu olmayan, neşeli ve oyunbaz bir üslupla söylevler) okuyorlardı.

Accademia della Crusca'nın kurucuları geleneksel olarak Giovanni Battista Deti ('Sollo'), Antonio Francesco Grazzini ('Lasca'), Bernardo Canigiani ('Gramolato'), Bernardo Zanchini ('Macerato'), Bastiano de' Rossi ( 'Inferigno'); onlara Ekim 1582'de Lionardo Salviati [5] ('Infarinato') (1540-1589) katıldı. Onun liderliğinde, 1583'ün başında, Accademia yeni bir biçim aldı ve kendisini Trecento'nun yazarlarını örnek alan Floransa halk dilinin güzelliğini göstermeye ve korumaya yöneltti.[6]

Üyeler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Nicoletta Maraschio (fahri), onursal başkan, Floransa
  • Lorenzo Renzi (emekli), Padua
  • Luca Serianni (fahri), Roma
  • Martin Maiden, Oxford

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "The Accademia". 16 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2015. 
  2. ^ "The reopening of the Accademia (1811) and the fifth edition of the Vocabolario (1863–1923)". 1 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2015. 
  3. ^ "The first edition of the Vocabolario (1612)". 1 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2015. 
  4. ^ "Partner List". 26 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2015. 
  5. ^ "Infarinato". 29 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2015. 
  6. ^ "Origins and foundation". 16 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2015. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]