Ağ Bilgi Servisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ağ Bilgi Servisi, (The Network Information Service ya da NIS (Normalde Yellow Pages (YS) diye adlandırılır.)), kullanıcı ve host adları gibi sistem konfigürasyonu bilgilerinin dağıtımını yapan sunucu-istemci rehberi hizmeti protokolüdür. NIS, Sun firması tarafından geliştirilmiştir.Bu teknolojinin hemen hemen diğer tüm Unix satıcıları tarafından lisansı alınmıştır. Çünkü İngiliz telekom şirketi PLC; kâğıt tabanlı ticari telefon rehberi için İngiltere' de tescilli bir marka olarak "Yellow Pages" ismini sahiplenmiştir. Sun şirketi bu ismi NIS olarak değiştirmiş olsa da hala bütün komutlar ve fonksiyonlar "yp" ile başlar.

NIS/YP, bilgisayar ağlarındaki kullanıcı ve grup bilgilerini host adlarını,diğer e-mail adlarını ve diğer text tabanlı tabloların bilgilerinin sistem korumasını ve dağıtımını yapar. Örneğin Unix ortamı ortakları kullanıcı tanımlamaları için /passwd gibi ve gizlilik ilkeleri için /shadow gibi bölgeleri yerleştirmişlerdir. NIS, NIS domaininin herhangi bir istemci kullanıcıları tanımlamak için kullanılan başka bir "küresel" kullanıcı listesini ekler.

Yöneticiler,dış işlemler de parola verisi hizmetleri için,Unix crypt hash algoritmalarının çeşitli sürümlerini kullanan kullanıcıların kimliğini doğrulamak için NIS'i yapılandırma yeteneğine sahiptirler. Ancak bu gibi durumlarda, herhangi bir NIS istemcisi, çevrimdışı kontrolü için tüm parola veri tabanını geri alabilir. Kerberos daha güvenli bir şekilde kimlik doğrulama işlemek için tasarlanmıştır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]