Şinto tarikatları ve okulları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şinto mabetlerinin tipik olduğu Torii kapısı

Şinto (神道 shintō), Japonya'nın halk dini, Budizmin altıncı yüzyılda Japonya'ya tanıtılmasından bu yana orijinal Ko-Shintō'den (eski Shintō) salınan okullar ve mezhepler çeşitliliği geliştirdi.[1]

Erken dönem okulları ve grupları[değiştir | kaynağı değiştir]

Yetkili yayınlanmış kayıtlara göre, ilk dönemlere kadar gelenekleri izlenebilir olan başlıca Shinto okulları:

Bukka Shintō
Bunlar, Bukke Shinto by olarak da bilinen Budist düşünürlerin geliştirdiği çeşitli Shint formlarıydı. Bu doktrinler Budist unsurları Shintō unsurlarıyla (Shinbutsu shūgō) birleştirir.
Goryū Shintō
Goryū Budist Dharma soyunu ifade eder. Bu Şinto okulları Ryōbu Shintō'in bir parçasıydı.
Hakke Shintō
Shirakawa Hakuō Evi, Tanrılar Bakanlığı'nın amirliği görevinden sorumlu (Jingi-kan), bu okulu iletti. Shirakawa Shintō olarak da bilinir.
Hokke Shintō
Bu doktrinler, kami kültlerini kendi sistemlerine dahil eden Budizm Nichiren mezhebinden etkilenmiştir.
Inbe Shintō
Bu, Inbe klanının soyudur ve genellikle Nakatomi klanı ile birlikte mahkeme ritüellerinden sorumlu olan Inbe Masamichi tarafından yaratılmıştır.
Ise Shintō
Watarai klanının rahipleri, Ise Grand Shrine'ın (Ise Jing Sh) Dış Tapınağında (Gekū) gönderildi. Ayrıca Watarai Shint also olarak da adlandırılır.
Jingidōke
Esas olarak Şinto'yla meşgul olan soylar için kullanılan ortak bir terim, jingi klanlarını (jingi shizoku) ve Nakatomi ve Inbe gibi Jingi-kan'a bağlı klanları içeriyordu.
Jūhachi Shintō
Yoshida Kanetomo, prensibini Prime Shinto'nun Temelleri (Yuiitsu Shintō myōbō yōshū) adlı eserinde öğretti.
Juka Shintō
Şinto, Japon Konfüçyüsçüler tarafından açıklanmıştır. Bu öğretiler Şinto ve Konfüçyüsçülüğün birliğini iddia ediyor.
Kaden Shintō
Shinto shinshokuke veya shake olarak bilinen kalıtsal Shinto rahipleri tarafından iletildi. Ayrıca Shintō, Shaint Shintō veya densha Shintō shake olarak da adlandırılır.
Kikke Shintō
Tachibana klanı tarafından aktarıldı. Kikke Shinto, Edo Hōei'nin orta döneminde (1704-1710) yaygın olarak tanındı.
Kōshin

Şinto, Budizm ve diğer yerel inançlardan etkilenen Taocu kökenli Japonya'da bir halk inancıdır.

Koshintō

"Eski Şinto". Bunlar, Budizm unsurlarının bütünleşmesinden önce Shint'in çeşitli doktrinleri ve mitleriydi.

Miwa-ryū Shintō
Öncelikle Byōdōji ve Ōgorinji (Ōmiwadera) 'da geliştirilen, Nara Eyaletindeki Ōmiwa Tapınağı'nın tapınakları (jingū-ji) olarak hizmet veren tapınaklar.
Mononobe Shintō
Metin Sendai kuji hongi taiseikyō metnine dayanarak.
Ōgimachi Shintō
Suika Shinto tarafından, Gimachi Kinmichi'nin (1653-1733) egemen ve mahkeme görevlilerine gönderilmesiyle kaynaklanmıştır. 1680'de Kinmichi, Suika Shinto'nun kapsamlı bir incelemesini alarak Yamazaki Ansai'ye bir Şinto yeminini sundu.
Reisō Shintō
Budist Shintō (Bukka Shintō) Edo döneminde Chōon Dō kai (1628–1695) tarafından yaratılmış ve Jōin (1683-1739) tarafından geliştirilmiştir.
Ritō Shinchi Shintō
Konfüçyüs alimi Hayashi Razan (1583–1657) tarafından yaratılmıştır. Razan, Tokugawa hükümeti tarafından resmen istihdam edilen tek Konfüçyüs bilgindi.
Ryōbu Shintō
Bunlar Shingon Budizminden türetilmiş Shint doktrinleridir. Bu doktrinler, Ise'nin İç Tapınağını Rahim Krallığının Dainichi'siyle (taizōkai) ve Vajra krallığının (kongōkai) Dainichi'sinin Dış Tapınağını anlatır.
Sannō Shintō
Tendai tarikat Shintō, Hiyoshi Taisha'daki Dağ Kralı (Sannō) kültüne dayanıyor.
Shugendō
Shugendō ve uygulayıcıları, Shugen, dağlardaki münzevi faaliyetler yoluyla, olağanüstü, büyülü-dinsel gücün elde edilmesini öğretir. Bir süredir Budizm'e boyun eğiyordu, daha sonra az ya da çok Budist ya da Koshintō etkisiyle mezheplere bölerek.
Suika Shintō
Edo döneminin ilk Konfüçyuslu-Şintoisti Yamazaki Ansai tarafından yaratılmıştır.
Taishi-ryū Shintō
Prens Shōtoku (Shōtoku Taishi, 574–622) ve Shintō, Konfüçyanizm ve Budizm (sankyō itchi) ile birleşiyor.
Tsuchimikado Shintō
Merkez mahkeme ilahi Tsuchimikado Yasutomi tarafından düzenlendi. Yasutomi, Abe klanının Onmyōdō uzmanları tarafından iletilen astrolojik ve calendrical teorileri entegre etti.
Tsushima Shintō
Japonya Denizindeki Tsushima Adasından alınmıştır.
Uden Shintō
Kamo no Norikiyo (a.k.a. Umetsuji no Norikiyo, 1798–1862) tarafından yaratılmıştır. Norikiyo, öğretilerini Kamo'nun uyandığı Ikazuchi Jinja tapınağındaki Şinto yayınları temelinde geliştirdi.
Unden Shintō
Shingon keşiş Jiun Onkō (1718-1804) tarafından kurulmuştur. Jiun Dağı'nda yaşadığı için Katsuragi Shintō olarak da bilinir. Katsuragi. Ezoterik Budizm, siddham (Sanskrit filolojisi) ve Zen'in yanı sıra Konfüçyanizm ve Şinto'yu bütünleştirir.
Yoshida Shintō
Geleneğini yuiitsu shintō ("sadece bir tane Shintō") olarak adlandıran Yoshida Kanetomo (1435–1511) tarafından kuruldu. Taraftarları ve Yoshida Mabedi, Edo döneminin sonuna kadar, İmparatorluk ailesi ile ilgili birkaç kişi dışında, tüm tapınaklara ve rahiplere rütbe verme hakkını saklı tutuyorlardı.
Yoshikawa Shintō
Bu, Shinto alimi Yoshikawa Koretari (1616-1694) tarafından aktarılan bir soydur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ MacKenzie, Donald A (2005). Myth of China and Japan. Londra, UK: Kessinger Publishing. s. 387. ISBN 978-1-4179-6429-1.