Şablon tartışma:İzlenimciler

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
  • Birkaç sorum olacak: Bu şablonda Türk İzlenimciler diye bir satır olması gerçekten gerekli mi? Akımı oluşturan izlenimcilerin ilk sırada yer alması gereklidir. ABD'de izlenimcilik çok popüler olduğu ve kendi ressamlarını çıkardığı için ABD'li izlenimciler diye bir satırın olması da kabul edilebilir. Fakat Türk izlenimciler eğer özel bir sebep yoksa diğer satırında da yer alabilirler. Bir diğer sorum da şu: Ahmet Haşim'i izlenimci olarak adlandırmak doğru mudur? Ben kendisini "sembolist şair" olarak tanıdım. Aynı şekilde Cenap Şahabettin'in de bu şablonda yer almasına gerek var mı? (Bu son soruları şairlerin sanat anlayışlarına çok hakim olmadığım için soruyorum. Bir de bu iki isim haricinde şablonda yer alan herkes görsel sanatlarda öne çıkmış durumda. İzlenimci edebiyatta öne çıkan dünyadan başka hiçbir isim şablonda yer almazken Ahmet Haşim ve Cenap Şahabettin yer almalı mı?). Gelen yorumlara göre şablonu değiştirmeyi teklif ediyorum. Güzelonlu (mesaj) 13:21, 1 Aralık 2009 (UTC)

Haklısınız. Türk İzlenimciler başlığından Ahmet Haşim ve Cenap Şahabettin çıkarılmalı. Yine bu başlık çıkarılıp belki Nazmi Ziya Güran'ın Diğer İzlenimciler başlığına taşınması daha uygun olur. Bir de şablonun her yerinde madem izlenimciler yazıyor, başlık da Empresyonistler yerine İzlenimciler olarak değiştirilmeli...Myrat ileti 00:08, 2 Aralık 2009 (UTC)

  • Şablon ismi konusunda da ben size katılıyorum. Viki'nin sanat şablon ve kategorilerinde bu tarzda çok karışıklık var. Bir süre daha bekleyip diğer yorumları da alıp daha sonra değişiklikleri toplu halde yapabiliriz. Güzelonlu (mesaj) 08:31, 2 Aralık 2009 (UTC)
  • Öncelikle Türk izlenimciler çıkarılabilir ama kalmasında da sorun görmüyorum. Şablonun başlığı sorun olacak kadar tartışılmasına gerek yok atıyorum "öykü" diye bir dolaşım şablonu oluşturulur ve orada direkt "hikâye"ye bağlantı verilmişse "şablonun ismi de o zmn hikâye olarak değiştirilsin" demek gibi bir şey. 2si de yaygın kullanılıyor (hem Empresyonist hem İzlenimci). Bence değiştirilmesinde sakınca yok ama değiştirilmesi için öyle köklü bir neden de yok. Haşim, Empresyonist mi? Evet. "Empresyonist" kelimesi çoğu bilimsel çalışma kullanılmaktadır, Haşim ile ilgili yazılmış biyografik kitaplarda da bu mevcuttur. --Hedda Gabler 10:37, 2 Aralık 2009 (UTC)
  • Tamamen çıkartılmalarını değil ama "Diğer İzlenimciler" altına kaydırılmalarının daha doğru olacağını düşünüyorum. Ahmet Haşim ve Cenap Şahabettin ile ilgili şüphem ise (bu arada bilgi için teşekkür ederim) hiçbir edebiyatçı şablonda yer almazken onların yer alması üzerine oluştu. Hem empresyonizm hem de izlenimcilik sizin de vurguladığınız gibi çok kullanılan iki terim. Değiştirilmesine sıcak bakmamın sebebi hem madde isminin hem de kategorilerin diğer isimle açılmış olması. Her ikisi birden kullanıldığında karışıklığa yol açabiliyor. Bu şablonun adını değiştirirsek belirli bir standardı yakalamış oluruz kanısındayım. (Aynı şey ekspresyonizm/dışavurumculuk gibi örneklerde de mevcut). Güzelonlu (mesaj) 11:46, 2 Aralık 2009 (UTC)
  • Değiştirdim ama bu tür değişiklikler umarım başka kullanıcılar tarafından maddelerdeki "Empresyonist" kelimesinin tek tek "İzlenimci" olarak değiştirilmesine neden olmaz. Kolay gelsin. --Hedda Gabler 12:01, 2 Aralık 2009 (UTC)
  • Böyle bir işle uğraşacak kadar vakti olan kullanıcıların dikkatini şuraya çekmek istiyorum. Bu kelimeleri değiştirmek yerine izlenimcilik ile ilgili bir madde oluşturabilir, geliştirebilirler ya da düzeltme yapabilirler. Güzelonlu (mesaj) 12:15, 2 Aralık 2009 (UTC)