Şablon:GM/2020-04-06

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sosyal mesafe veya sosyal uzaklaşma, bulaşıcı hastalıkların yayılmasını durdurmaya veya yavaşlatmaya yönelik bir dizi ilaç dışı enfeksiyon kontrol eylemidir. Sosyal mesafenin amacı; hastalık taşıyan kişiler, hastalık bulaşma, hastalık ve nihayetinde ölüm oranını en aza indirmek için enfeksiyon taşıyan kişiler ile enfekte olmayan kişiler arasındaki temas olasılığını azaltmaktır.

Sosyal mesafe, enfeksiyonun damlacık temasıyla (öksürme veya hapşırma) bulaştığı durumlarda en etkilidir; cinsel temas da dahil olmak üzere doğrudan fiziksel temas; dolaylı fiziksel temas (örneğin, fomit gibi kirli bir yüzeye dokunarak); veya hava yoluyla bulaşma. Sosyal mesafe, enfeksiyonun öncelikle kontamine su veya yiyecek veya sivrisinek veya diğer böcekler gibi vektörler yoluyla ve daha az sıklıkla kişiden kişiye bulaştığı durumlarda daha az etkili olabilir. Sosyal mesafenin dezavantajları arasında yalnızlık, düşük verimlilik ve insan etkileşimi ile ilişkili diğer faydaların kaybı gösterilebilir. (Devamı...)


Bulaşıcı hastalık , Enfeksiyon ya da infeksiyon; enfeksiyöz hastalık, intaniye, bulaşım olarak da bilinir. Hastalık yapıcı herhangi bir yolla insana geçme özelliğindeki mikropların veya parazitlerin vücuda girmesiyle ortaya çıkan hastalık tablosudur. Bu hastalıklar, bir bireyden diğerine veya bir türden diğerine geçebilmelerinden dolayı, genellikle bulaşıcı hastalık olarak tanımlanırlar ve tıbbın enfeksiyon hastalıkları dalında incelenirler.

Hastalığı yapan organizmalar, virüsler, bakteriler, riketsialar, mantarlar olabilir. Bütün bulaşıcı hastalıklar bir veya birkaç yolla insana geçebilme özelliğindedir. İnsandan insana, hayvandan insana olduğu gibi, topraktan insana da bulaşma meydana gelebilir. Bulaşma şekillerinden başlıcaları şunlardır. Aksırırken, öksürürken, konuşurken ağızdan çıkan damlacıkların başkası tarafından teneffüs edilmesiyle (verem, boğmaca ve çeşitli solunum yolu hastalıkları), Doğrudan deri temasıyla, Hastanın kullandığı çamaşır, yatak eşyası ve yiyecek eşyaları gibi malzemeler vasıtasıyla, Hayvanların insandan insana veya hayvanlardan insana hastalık taşımasıyla Bunun en canlı örneği anofel cinsi sivrisineklerin taşıdığı sıtmadır. Yine aynı şekilde güvercinler "psittakoz" hastalığını taşırlar. (Devamı...)