Şıxmahmud

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Şıxhmahmud - Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin Babek ilçesinin Şıxhmahmud köyü idari bölgesel bölgesinde bir köy

Toponimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Şıxmahmud köyü Azerbaycan'ın eski yerleşim yerlerinden biridir. Nahçıvan nehrinin kıyısında yer alan köy, adını buradaki Şıxmahmud iskelesinden almıştır. Yerel nüfusa göre köyün adı bu bölgeye yerleşen ilk tayfa reisinin adından alınmıştır. Bu tayfa reisinin adı Şeyh Mahmud'du. Tarihsel olarak Şeyh Mahmud'un adını taşıyan bu bölge, zamanla bazı telaffuz bozukluklarına uğrayarak Şıxhmahmud şeklini almıştır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarixi abidələri[değiştir | kaynağı değiştir]

Şikhmahmud köyünde aşağıdaki taşınmaz tarihi ve kültürel eserler kayıtlıdır:

Envanter № Anıtın adı Tarihi Konum adresi Tip Önem derecesi
1876 Şıxmahmud nekropol I-III yüzyıllar Şıxmahmud köyü Arkeolojik Ülke

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Kalıcı nüfus Erkekler Kadınlar
1999 2645 1400 1245
2009 ↗3065 ↗1549 ↗1516

Coğrafya ve iklim[değiştir | kaynağı değiştir]

Köy, Nahçıvan şehrinin 5 km kuzeydoğusunda, Nahçıvan-Şahbuz yolu üzerinde bulunmaktadır.

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Köyün nüfusu ağırlıklı olarak tarımla uğraşmaktadır. Nahçıvan şehrine coğrafi yakınlık, kırsal nüfusun sanayi ve hizmet alanında çalışması için koşullar yaratmıştır. Tarımda ağırlıklı olarak tarım - tahıl ve kavun tarımı gelişmiştir. Ayrıca köy halkı büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkla da uğraşmaktadır. Ancak doğal mera alanlarının olmayışı hayvancılığın gelişmesini engellemektedir. Köyde yetiştirilen sarımsak kendine has özelliği ile öne çıkmaktadır, dolayısıyla köyde yetiştirilen bu sarımsak türü Azerbaycan'ın diğer bölgelerinde "Şıxmahmud sarımsağı" olarak bilinmektedir. Bu sebze köyde yaygın olarak yetiştirilmektedir.

Kültür[değiştir | kaynağı değiştir]

Köyde bir postane ve otomatik telefon istasyonu bulunmaktadır.

Eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

Köyde Şıxmahmud köyü orta öğretim okulu faaliyet göstermektedir. Müzik okulu faaliyet göstermektedir. Köyde faaliyet gösteren ünlü eğitim kurumlarından biri de N.Rafiyev'in adını taşıyan Nahçıvan Devlet Teknik Koleji idi. Nahçıvan Devlet Teknik Koleji 1925 yılında kurulmuştur. 1972 yılında Şıxmahmud köyü tohum çiftliği ile birleştirilerek devlet çiftliği-technikum adını alarak Şıxmahmud köyüne taşınmıştır. Akademisyenler Hasan Aliyev, Hasan Abdullayev, profesörler Yunus Safarov, Hacı Hacıyev, Paşa Zamanov, Sovyetler Birliği Kahramanı Gazanfar Ekberov, Sosyalist Emek Kahramanları Memmed Asgarov, Nari Guliyeva ortaokul mezunudur. Eğitim kurumuna 2002 yılından beri Nahçivan Devlet Teknik Koleji adı verilmiştir. Şu anda Nahçıvan şehrinde faaliyet göstermektedir.

Din[değiştir | kaynağı değiştir]

Köyde iki cami var

Sağlık hizmeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Köyde bir tıp merkezi bulunmaktadır.