Şövalye tarikatı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Şövalye tarikatları ilk kez Haçlı Seferleri'nde oluşmuş dini tarikatlardır. Aslen görevleri kutsal topraklara hac için gelen insanları korumak, onlara eşlik etmek, bakım sağlamak ve Kutsal Şehirler'i Müslümanlardan korumaktı. Tarikatlara katılım koşulları değer taşıyan maddelere sahip olmama, iffet, itaat ve askerlik hizmetiydı.

Tapınak Şövalyeleri şövalye tarikatlığının başlangıcından itibaren şövalye tarikatı sayılan ilk kuruluştur. 1040 yılında kurulmuş ve 1113 yılında Papa tarafından tanınmış Hospitalier Şövalyeleri daha eski bir kökene sahiptir; ancak yavaş bir süreç içinde, hacca gelenleri korumak amacıyla kale ele geçirmeye ve topraklarını genişletmeye başlayınca 1130 senesinde açık bir şövalye tarikatı haline gelmiştir. Bunun için soylu ve şövalyeleri tarikata almaya başlayıp sonunda askeri amaçlı üye kabul etmeye başlamışlardır. Böylelikle bir askeri topluluk haline gelmişlerdir.

Üyelerin değerli maddelere sahip olamamasına karşın tarikatlar veraset, bağış ve fetihlerle zamanının en zengin kurumları arasında yer almışlardır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]