İzlanda'daki memeliler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İzlanda'da 28 farklı memeli türü vardır. Bunlardan 0 tanesi kritik olarak tehlikede, 4 tanesi tehlikede, 4 tanesi zarar görebilir durumda ve hiçbiri yakın tehdit altında değildir.[1]

Etiketlendirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki etiketler, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından her bir türün koruma durumunu vurgulamak için kullanılır:

EX Extinct Kapsamlı ve uygun inceleme ve gözlemlerin yaşayan bir üyesini kaydetmekte başarısız oldukları türler. Yaşayan son üyenin 1500'ten sonra öldüğüne inanılanlar.
EW Extinct in the wild Esaret altında yaşayan bireyler mevcut ve/veya tür daha önceki doğal alanı dışında tekrar takdim edilmiş, ama bunun dışında özgür yaşayan, doğal bir nüfus olmaması gibi "soyu tükenmiş" kriterlerine uygun.
CR Critically endangered Çok yakın gelecekte, had safhada soyu tükenme tehlikesi ile karşı karşıya.
EN Endangered Yakın gelecekte soyu tükenme tehlikesi altında olan türler.
VU Vulnerable Orta dönemde yüksek soyu tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan türler.
NT Near threatened Bu türler herhangi bir tehlike altında değildir ancak gelecekte soyları tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir.
LC Least concern Bu türler için tanımlanabilir herhangi bir risk yok.
DD Data deficient Nüfus boyutları bilgisi, tehditler veya taksonun geçerli olduğuna dair taksonomik şüpheler olduğunda ama aynı zamanda düşüş için başlıca bir tehdit olmadığında, risk kategorisini belirlebilecek yeterli bilgi olmadığı zaman bir takson yetersiz veri olarak listelenir.

Sınıflandırma[değiştir | kaynağı değiştir]

Altsınıf: Theria, İnfrasınıf: Eutheria[değiştir | kaynağı değiştir]

Takım: Rodentia[değiştir | kaynağı değiştir]

Rodentia, memeli türlerinin yüzde 40'ından fazlasını oluştururlar. Üst ve alt çenede sürekli büyüyen ve kemirerek kısa tutulmaları gereken iki kesici dişleri vardır. Çoğu kemirgenler diğer memelilere göre küçük olsa da kapibaralar 45 kg (100 lb) ağırlığa erişebilirler.

Takım: Lagomorpha[değiştir | kaynağı değiştir]

Lagomorpha, takımı iki familyadan oluşur. Bunlar Leporidae (tavşanlar ve yabani tavşanlar) ve Ochotonidae (ıslıklı tavşanlar) familyalarıdır. Kemirgenlere benzeseler de 20. yüzyılın başlarında farklı bir takım olarak adlandırılmışlardır. Kemirgenlerden, üst çenede iki yerine dört kesici dişe sahip olmak gibi fiziksel özellikleri nedeniyle ayrılırlar.

Takım: Cetacea[değiştir | kaynağı değiştir]

Cetacea, takımı balinalar, yunuslar ve musurgillerden oluşur. Kalın bir tabakayla korunan ve tüysüz bir vücuda sahip olan Cetacea takımı üyeleri suda yaşamaya uyum sağlamışlardır.

Eubalaena glacialis
Mavi balina
Narval

Takım: Carnivora[değiştir | kaynağı değiştir]

Carnivora, genellikle etle beslenan etçil hayvanların 260'tan fazla türü vardır. Karakteristik bir kafatası şekli ve dişleri vardır.

Kutup tilkisi
Boz fok

Takım: Artiodactyla[değiştir | kaynağı değiştir]

Artiodactyla, insanların ekonomisinde önemli bir yer tutan çift toynaklıların 220'den fazla türü vardır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ This list is derived from the IUCN Red List which lists species of mammals and includes those mammals that have recently been classified as extinct (since 1500 AD). The taxonomy and naming of the individual species is based on those used in existing Wikipedia articles as of 21 May 2007 and supplemented by the common names and taxonomy from the IUCN, Smithsonian Institution, or University of Michigan where no Wikipedia article was available.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]