İyonik sıvı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İyonik sıvı, terimi ile kastedilen 100 0C sıcaklığın altında sıvı olabilen tuzlardır,[1][2] İngilizce olarak molten salts (sıvı tuzlar) ifadesi 300 ile 600 0C aralığında sıvı olarak bulunabilen inorganik tuzlar için kullanlırken iyonik sıvılar -96 0C kadar düşük sıcaklıklarda bile sıvı halde örnekleri bulunabilen sıvılardır. İyonik sıvılar da sofra tuzu NaCl gibi bir anyon ve bir katyon çiftinden oluşmuştur ancak anyon ve katyonlar NaCl deki gibi atomik iyonlar değil, bunun yerine asimetrik yapılı moleküler iyonlardır. Bu nedenle, iyonlar kolayca bir araya gelip kristal paketlenmesi yapamazlar, dolayısıyla erime noktaları daha düşük sıcaklıklara kayar.

İlk iyonik sıvı Paul Walden tarafından 1914'te keşfedilmilş Etil Amonyum nitrat([EtNH3][NO3], mp 13-14 0C) dır[3]. İyonik sıvıların öne çıkan en önemli özeellikleri ihmal edlebilir düzeyde buhar basıncına sahip olmaları ve bu yüzden atmosfere karışmasının çok az olması ve geleceğin ''yeşil kimya'' sı için bir çözüm olarak görülmesi, termal dayanıklılığı, geniş elektrokimyasal pencereye sahip olması ve anyon katyon alternatiflerinin milyonu bulması nedeniyle istenilen özellikle iyonik sıvılar sentezlenebileceği göz önünde bulundurularak dizayn edilebilir çözücüler olarak görülmesidir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Fehmi BARDAK, DYNAMICS OF PROBES IN IONIC LIQUIDS FROM ULTRAFAST TO ULTRASLOW, Doktora Tezi, Texas Tech University, 2013
  2. ^ N. V. Plechkova and K. R. Seddon; Chem. Soc. Rev., 2008, 37,123-50
  3. ^ P.Walden; Bull. Acad. Imper. Sci., 1914,8, 405-22.