İsthmian Kanal Komisyonu (1899)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Komisyon tarafından değerlendirilen çeşitli rotaları gösteren harita

İsthmian Kanal Komisyonu, 1899 yılında Amerika Birleşik Devletleri Kongresi tarafından Orta Amerika'da bir kanal inşa etmek için "en uygun ve uygulanabilir rotayı belirlemek üzere" oluşturulan bir komisyondu.[1] Komisyonun başkanlığını John G. Walker, henüz nihai raporunu yayınlamamış olan Nikaragua Kanal Komisyonu adlı başka bir kongre komisyonuna başkanlık etmesine rağmen, 1899'un ortalarında yayınlanan ve ismiyle doğru orantılı olarak bir kanal inşaatı için Nikaragua'nın yerini tavsiye etti.[1] Bu odak değişikliği, Ferdinand de Lesseps'in başarısız girişiminin varlıklarından kurtulmak isteyen Fransız çıkarlarını ve işadamlarını savunan lobici William Nelson Cromwell için bir zaferdi.[1]

Komisyon raporunu 16 Kasım 1901'de yayınladı ve bir kez daha Nikaragua'yı tavsiye ederek Panama'yı göz ardı etti çünkü La Compagnie Nouvelle du Canal de Panama - Fransız varlıklarının organize edildiği atıl şirket - her şey için 109 milyon doların üzerinde bir ücret talep ediyordu ki Walker bunu çok yüksek buldu.[1][2] Cromwell ve Philippe Bunau-Varilla'nın daha fazla lobi yapmasının ardından, geçici şirket 4 Ocak 1902'de fiyatı 40 milyon dolara indirdi. Komisyon, Theodore Roosevelt'in çağrısı üzerine konuyu yeniden değerlendirmek üzere aceleyle yeniden toplandı ve Panama'nın tercih edilen güzergah olduğu ilan edildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d Schoultz, Lars (1998). Beneath the United States: a history of U.S. policy toward Latin America ([Fourth printing] bas.). Cambridge, MA: Harvard University: Harvard University Press. ss. 159-162. ISBN 0-674-92276-X. 
  2. ^ "First Isthmian Canal Commission - 1899-1901". www.globalsecurity.org. 26 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2016.