İran'da Telegram

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Telegram, İran'da 50 milyondan fazla kullanıcıya sahip olan bir anlık mesajlaşma hizmetidir ve ülkenin internet bant genişliğinin %60'ı bu uygulamanın kullanımı için ayrılmaktadır.

İran hükûmetinin Viber ve Line gibi hizmetlere yönelik uyguladığı kısıtlamaların ardından, İran halkı Telegram platformunu tercih etmeye başlamıştır. Bu tercihin en önemli nedenlerinden biri güvenlik ve gizlilik endişeleridir. Ayrıca, uygulama 2 gigabayta kadar dosya alışverişine olanak tanımaktadır.[1]

İran Hükûmeti, Telegram'a erişimi engelleme konusunu tekrar tekrar gözden geçirmiş ve kullanıcıların erişimini zaman zaman sınırlamıştır. 2017-18 İran protestoları sırasında, Telegram bir haftadan fazla süreyle erişime kapatılmış ve 23 Aralık 2017'de yeniden erişilebilir hale gelmiştir.[2]

İran'da iki kez Telegram'a erişimin engellenmesi deneyimi, İranlı kullanıcıların yerel olmayan alternatifler olan WhatsApp veya yerel Soroush gibi hizmetlere geçmeyi tercih etmediklerini göstermektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "جنگ وایبر با تلگرام". ایسنا (Farsça). 9 Ekim 2017. 9 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2024. 
  2. ^ ایران, عصر (۱۳۹۴/۰۷/۲۹ - ۰۷:۳۸). "5 نکته درباره شایعه فیلترینگ". fa (Farsça). 15 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2024.  Tarih değerini gözden geçirin: |tarih= (yardım)

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]