İnternet radyosu cihazı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
" Kerbango İnternet Radyosu", kullanıcıların bilgisayar olmadan İnternet radyosu dinlemelerine olanak tanıyan piyasaya hiç sürülmemiş bir üründü.[1]

İnternet müzik oynatıcısı olarak da adlandırılan bir İnternet radyosu cihazı, İnternet radyo istasyonlarından veya bir ev ağından medya akışını alabilen ve oynatabilen bir donanım cihazıdır.

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Medya akışı, taşınabilir müzik çalarların / MP3 çaların ortaya çıkmasıyla ve CD müziğini bir bilgisayar tarafından bir müzik dosyasına dönüştürmenin ve sıkıştırmanın rahatlığıyla veya Amazon, iTunes ve 7digital gibi çevrimiçi müzik mağazalarını kullanarak bu tür formatlarda ürün satın almanın kolaylığıyla kullanılan bir seçenek haline geldi.

Ağ müzik çaları bir yönlendiriciye bağlı olur.. Kolaylık sağlamak için genellikle bir kablosuz yönlendirici kullanılır. Yönlendirici internete bağlıdır ve bu sayede İnternet akış kaynaklarına erişim sağlar. Alternatif olarak, ev ağı, kullanıcının müzik koleksiyonuna bir bilgisayardan veya kullanıcının müzik dosyalarını depolamak için kullanılan bir ağa bağlı depolama (NAS) cihazından erişebilir.

Ses akışı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ses akışı, ses dosyalarını sürekli besleyerek bir ağ müzik çalarına aktarmanın bir yoludur. Sesi ağ ortamındaki Wi-Fi gibi daha uygun kablosuz teknolojiler üzerinden bilgisayardan bir ağ müzik çalarına aktarmak günümüzde yaygın bir yöntemdir.. Genellikle müzik dosyasını depolamak için kullanılan bilgisayar, genellikle DLNA (Dijital Yaşam Ağı İttifakı) standardıyla uyumlu olan sunucu yazılımı aracılığıyla bir müzik sunucusu görevi görür. Ağ müzik çaları, verilerin bir kısmı alındığından itibaren ses dosyasını çalmaya başlayan özgün bir alıcıdır, böylece tüm ses dosyasını indirmeyi beklemek zorunda kalmazsınız.

MP3 müzik dosyası, ağ müzik çalarına dijital formatta, genellikle orijinal MP3 formatında aktarılır. Bu nedenle, MP3 müziğin ses detayları, bilgisayarda saklandığı ve kayıpsız olarak evdeki ağ müzik çalarına kablosuz olarak gönderilir.

İnternet, dünyanın birçok yerine ulaşır ve dolayısıyla İnternet radyosunu erişilebilir kılar. İnternet radyosu, içeriklerini İnternet üzerinden eş zamanlı olarak yayınlayan birçok geleneksel FM / AM kanalları da dahil olmak üzere şu anda tahminen 19.000 istasyonla çok genişlemiştir.

Çevrimiçi müzik servisleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Çevrimiçi müzik servisleri, kullanıcıların aralarından seçim yapabilecekleri milyonlarca şarkı ve binlerce sanatçı sunar. Çevrimiçi müzik servislerini destekleyen internet müzik oynatıcıları, kullanıcıların bu geniş müzik içeriklerine erişmesini mümkün kılar.

İstasyon dizin hizmetleri, aktif İnternet radyo istasyonlarının güncel bir listesini, bunların URL'lerini ve akış seçeneklerini tutar ve bunları yayın türüne, konumuna, diline ve bazı diğer kriterlere göre listeler. Birçok cihaz, ya satın alınan şirketin istasyon listesi sunucularını ya da özel istasyon dizin hizmetlerini kullanır.

Donanım[değiştir | kaynağı değiştir]

İnternet radyo istasyonuna ayarlanmış bir Sonos kontrol cihazı (sol altta)

İnternet müzik çalarlarda genellikle şu özellikler bulunur:

  • Geniş bant bağlantısı: İnternete erişim için TCP / IP destekli bir Ethernet ve / veya Wi-Fi ağ arayüzü
  • Kullanıcının iPod gibi harici bir MP3 çalar veya MP3 dosyalarını aktarmak için harici bir sabit disk bağlayabileceği USB bağlantı noktası
  • LCD ekran, uzaktan kumanda
  • Bir HiFi veya benzer ses cihazına bağlanmak için kullanılabilen dahili amplifikatör / hoparlör veya AUX-out bağlantı noktası
  • Dahili şarj cihazıyla mobil kullanım için şarj edilebilir bataryalar
  • Favori akışlar ve içerikler erişilebilirliği kolay tutmak üzere ön ayar olarak kaydedilebilir.
  • Bazıları alarma ve otomatik zaman senkronizasyonuna sahip ışıklı ekranlı saat

Bazı cihazlar şunları da içerebilir:

  • Bellek kartı okuyucusu : SD veya SDHC kart
  • Profesyonel ses için XLR konektörleri
  • (MP3) akış şifreleme

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Linux Journal ezine coverage of the acquisition