İşitme köpeği

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Markette alışveriş yapan hizmet köpeği.

İşitme köpeği, işitme engelli veya işitme güçlüğü çeken kişilere kapı zili, duman alarmı, çalan telefonlar veya çalar saatler gibi önemli sesler konusunda uyarıda bulunarak yardımcı olmak için özel olarak seçilmiş ve eğitilmiş bir hizmet köpeği çeşididir. Ev dışında da çalışarak sirenler, forkliftler ve bakıcının adını çağıran kişiler hakkında bakıcılarını uyarabilirler.

Eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

İşitme köpekleri haline gelebilecek köpekler uygun mizaç, sese tepkisellik ve çalışmaya isteklilik açısından test edilir. İlk taramaları geçtikten sonra, temel itaat konusunda eğitilirler ve asansörler, alışveriş arabaları ve farklı insan türleri gibi halka açık alanlarda karşılaşacakları objelere maruz bırakılırlar. Ancak bu sosyalleşme döneminden sonra sesli uyarı konusunda tam olarak eğitilmiş oldukları kabul edilir.

İşitme köpeklerinin çoğu en az bir yıl eğitim almış olsa da üç ay gibi kısa bir sürede profesyonel olarak eğitilebilirler. Genel olarak eğitim, köpeğin belirli bir sesi tanımasını ve ardından sahibini fiziksel olarak kaynağa yönlendirmesini içerir. Ayrıca yangın alarmı gibi durumlarda olduğu gibi uyarıp daha sonra sesten uzaklaşmaları da öğretilebilir.

Sahibi kütüphanede kitaplara bakmakla meşgulken mola veren hizmet köpeği.