Ulusal İdare Okulu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
13.40, 13 Temmuz 2014 tarihinde Sarv (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 14541214 numaralı sürüm (Yeni sayfa: "'''École Nationale d'Administration''' (ENA, Ulusal İdare Okulu), Fransa'da üst düzey devlet memurluğuna girişin demokratikleşmesi amacıyla 1945 yılında kurulmuş bir Fran...")
(fark) ← Önceki hali | Güncel sürüm (fark) | Sonraki hali → (fark)

École Nationale d'Administration (ENA, Ulusal İdare Okulu), Fransa'da üst düzey devlet memurluğuna girişin demokratikleşmesi amacıyla 1945 yılında kurulmuş bir Fransız yüksekokuludur. 80 ilâ 100 öğrenci her sene eğitim amacıyla bu yüksekokula girmektedir. Bunlar 1/3 oranında yabancı öğrenci ayrıca 60 civarında Master ve Mastère Spécialisé öğrencileridir. Ayrıca kısa bir dönem Paris'te öğretim yapılmaktadır. ENA eski öğrencileri, "énarques" olarak adlandırılır.

Beşinci Cumhuriyet'te ENA'da eğitim gören öğrenciler çok önemli rol oynarlar. (3 cumhurbaşkanı, 7 başbakan, çok sayıda bakan ve büyük bir çoğunluk da vali vs.)

1991 yılına dek Paris'te olan okul, Başbakan Édith Cresson'un etkisiyle, okul Paris'ten Strazburg'a taşınmıştır.

Okul Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Danıştay Başkan yardımcısı yönetir. 3 Ekim 2006 tarihi itibariyle Danıştay Başkan yardımcısı Jean-Marc Sauvé'dir. Ayrıca okul müdürü 4 Ekim 2012 tarihi itibariyle Nathalie Loiseau'dur.


Ünlü eski öğrenciler

Cumhurbaşkanları

Başbakanlar

Mevcut Hükümetteki Bakanlar

Dış bağlantılar