İçeriğe atla

U şekilli vadi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
YG01 (mesaj) tarafından yapılan 31452810 sayılı değişiklik geri getirildi: Değişiklik savaşı nedeniyle kararlı sürüme dönüldü. Üç kullanıcı birden geri alıyorsa tartışma sayfasına davet etmek ve uzlaşı aramak gerekir.
k "Buzul teknesi" sayfayı koruma altına aldı: Değişiklik savaşı / İçerik anlaşmazlığı ([Değiştir=sadece hizmetliler] (bitiş tarihi 18.20, 3 Şubat 2024 (UTC)) [Taşı=sadece hizmetliler] (bitiş tarihi 18.20, 3 Şubat 2024 (UTC)))
(Fark yok)

Sayfanın 18.20, 2 Şubat 2024 tarihindeki hâli

Buzul teknesi, buzul topoğrafyasına ait bir terimdir.

Buzul Çağı’nda dünya genelinde meydana gelen 4-5 °C sıcaklık düşmesine bağlı olarak Kuzey Yarım Küre'nin kuzey kesiminde buzullaşma artmış, Amerika kıtasında Göller Bölgesine, Avrupa'da Alp dağlarının eteklerine kadar olan kesimler buzullarla kaplanmıştır. Orta kuşakta ise dağların yüksek kesimlerinde buzul oluşumu meydana gelmiştir.

Zamanla iklimin yumuşası ve buzulların harekete geçmesi, sıcak dönemlerde ise eriyerek yükseklere çekilmeleri, soğuk dönemlerde ise aşağılara, vadilere dek inmeleri sırasında yaptıkları bu hareketler vadilerin zımpara taşı gibi örselenip şekillenmesine yolaçmıştır. Vadiler zamanla aşınarak tekne şeklini alınca ortaya buzul vadileri çıkmıştır.

Kısaca yüksek dağlardaki buzulların eriyerek hareket etmesiyle, buzulların dağları aşındırması sonucu oluşan oluşan vadi tipine denmektedir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça