İçeriğe atla

Gözetimsiz öğrenme: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Akil13 (mesaj | katkılar)
k Bağlantı eklendi
1. satır: 1. satır:
[[Dosya:Gözetimsiz öğrenme örneği.png|thumb|right|400px|sağ|Gözetimsiz öğrenme örneği]]
[[Dosya:Gözetimsiz öğrenme örneği.png|thumb|Gözetimsiz öğrenme örneği]]
'''Gözetimsiz öğrenme'''<ref>https://en.wikipedia.org/wiki/Unsupervised_learning</ref>, gözetimli öğrenmeden farklı olarak, verileri sebep-sonuç ya da giriş-çıkış şeklinde etiketlemeden, veri içerisinde var olan ilişkilerin ve yapıların öğrenilmesidir. Örneğin güncel olan sosyal ağımız Facebook’u ele alalım. Siz tanıdığınız kişileri arkadaş olarak eklersiniz. Facebook ise üyelerini ekledikleri kişilere göre sınıflandırarak belirli arkadaş grupları oluşturur ve size “tanıyor olabileceğiniz kişiler” diyerek önerilerde bulunur. Ya da sizin getirmiş olduğunuz “sadece tanıyor olabileceğim kişiler arkadaşlık isteği gönderebilsin” seçeneği ile, sizi birisi arkadaş olarak eklemek istediğinde izin verip vermeyeceğine karar verir.
'''Gözetimsiz öğrenme'''; [[gözetimli öğrenme]]den farklı olarak, [[veri]]leri [[sebep-sonuç]] ya da [[giriş-çıkış]] şeklinde etiketlemeden, veri içerisinde var olan ilişkilerin ve yapıların öğrenilmesidir. Örneğin, bir [[sosyal ağ]]da tanınan kişiler arkadaş olarak eklenir. Sosyal ağ sitesi ise üyelerini ekledikleri kişilere göre sınıflandırarak belirli arkadaş grupları oluşturur ve kullanıcılara “tanıyor olabileceğiniz kişiler” diyerek önerilerde bulunur. Sistemin kullanıcıya sunduğu “sadece tanıyor olabileceği kişiler arkadaşlık isteği gönderebilsin” seçeneği de gözetimsiz öğrenmeye örnek gösterilebilir.


{{teknoloji-taslak}}

== Kaynakça ==


[[Kategori:Makine öğrenimi]]
[[Kategori:Makine öğrenimi]]

Sayfanın 11.34, 12 Temmuz 2015 tarihindeki hâli

Dosya:Gözetimsiz öğrenme örneği.png
Gözetimsiz öğrenme örneği

Gözetimsiz öğrenme; gözetimli öğrenmeden farklı olarak, verileri sebep-sonuç ya da giriş-çıkış şeklinde etiketlemeden, veri içerisinde var olan ilişkilerin ve yapıların öğrenilmesidir. Örneğin, bir sosyal ağda tanınan kişiler arkadaş olarak eklenir. Sosyal ağ sitesi ise üyelerini ekledikleri kişilere göre sınıflandırarak belirli arkadaş grupları oluşturur ve kullanıcılara “tanıyor olabileceğiniz kişiler” diyerek önerilerde bulunur. Sistemin kullanıcıya sunduğu “sadece tanıyor olabileceği kişiler arkadaşlık isteği gönderebilsin” seçeneği de gözetimsiz öğrenmeye örnek gösterilebilir.