İçeriğe atla

MIMO: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Potkal (mesaj | katkılar)
k Kategori eklendi
k Bağlantı eklendi
1. satır: 1. satır:
MIMO, çoklu giriş ve çoklu çıkış (multiple-input and multiple-output) demektir. Verici (transmitter) ve/veya alıcı (receiver) tarafında birden fazla anten kullanılarak bağlantının performansını arttırmaya yarar. Çoklu antenlerle toplam aktarım gücünü antenlere dağıtarak tayfın verimliliğini aşamalı olarak arttıran bir dizilim kazanç (array gain) elde edecek veya bağlantının güvenilirliğini arttıran bir çeşitlilik sağlayacak (diversity gain) veya her ikisini birden gerçekleştirecek akıllı anten işlevleri için kullanılır. Fakat, günümüzde “MIMO” terimiyle daha çok bir radio linkinin birden çok yolla yayılmasından yararlanılarak kapasitesinin çoğaltılması yöntemi kastedilmektedir.
'''MIMO''' ('''multiple-input and multiple-output'''), ''çoklu [[Giriş/çıkış|giriş ve çıkış]]'' anlamına gelen bir [[radyo]] terimidir. [[Verici]] (transmitter) ve/veya [[alıcı]] (receiver) tarafında birden fazla [[Anten (elektronik)|anten]] kullanılarak bağlantının performansını artırmaya yarar. Çoklu antenlerle toplam aktarım gücünü antenlere dağıtarak [[tayf]]ın verimliliğini aşamalı olarak artıran bir dizilim kazanç (array gain) elde edecek, bağlantının güvenilirliğini artıran bir çeşitlilik (diversity gain) sağlayacak veya her ikisini birden gerçekleştirecek akıllı anten işlevleri için kullanılır. Öte yandan, günümüzde “MIMO” terimiyle daha çok bir radyo linkinin birden çok yolla yayılmasından yararlanılarak kapasitesinin çoğaltılması yöntemi kastedilmektedir.

{{telekomünikasyon-taslak}}


[[Kategori:Bilişim kuramı]]
[[Kategori:Bilişim kuramı]]

Sayfanın 13.19, 11 Temmuz 2015 tarihindeki hâli

MIMO (multiple-input and multiple-output), çoklu giriş ve çıkış anlamına gelen bir radyo terimidir. Verici (transmitter) ve/veya alıcı (receiver) tarafında birden fazla anten kullanılarak bağlantının performansını artırmaya yarar. Çoklu antenlerle toplam aktarım gücünü antenlere dağıtarak tayfın verimliliğini aşamalı olarak artıran bir dizilim kazanç (array gain) elde edecek, bağlantının güvenilirliğini artıran bir çeşitlilik (diversity gain) sağlayacak veya her ikisini birden gerçekleştirecek akıllı anten işlevleri için kullanılır. Öte yandan, günümüzde “MIMO” terimiyle daha çok bir radyo linkinin birden çok yolla yayılmasından yararlanılarak kapasitesinin çoğaltılması yöntemi kastedilmektedir.