Tonisite: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Düzenleme
1. satır: 1. satır:
'''Tonisite''', ''efektif osmolarite'' veya ''efektif osmolalite''nin bir ölçüsü. Osmolalite ve [[osmolarite]] partiküler bir [[solüsyon]]un [[hücre zarı]]ndan bağımsız özellikleridir.
{{düzenle|ağustos 2012}}
'''Tonisite''' ''efektif osmolarite'' veya ''efektif osmolalite''nin bir ölçüsüdür. Osmolalite ve [[osmolarite]] partiküler bir solüsyonun membrandan bağımsız özellikleridir.


[[Hipertonik]], [[hipotonik]] ve [[izotonik]] çözeltiler hücre içi sıvının tonisitesi ile dışardaki ortamın tonisitesinin farklı veya aynı olmasına göre tanım alan terimlerdir.
[[Hipertonik]], [[hipotonik]] ve [[izotonik]] çözeltiler hücre içi sıvının tonisitesi ile [[dış ortam]]ın tonisitesinin farklı veya aynı olmasına göre tanım alan terimlerdir.
* Eğer bir hücre hipotonik bir solüsyona konulursa (tonisitesi hücreninkinden az), hücre dışındaki oransal su konsantrasyonu daha fazladır ve böylece [[osmoz]] ile hücre içine net bir su geçişi olur. Bu durum hücre duvarı olmayan hayvan hücrelerinde patlamaya yol açarken hücre duvarına sahip bitki hücrelerinde şişmeye yol açar.
Eğer bir hücre hipotonik bir solüsyona konulursa (tonisitesi hücreninkinden az), hücre dışındaki oransal su konsantrasyonu daha fazladır ve böylece [[osmoz]] ile hücre içine net bir su geçişi olur. Bu durum, [[hücre duvarı]] olmayan [[Hayvan hücresi|hayvan hücrelerinde]] patlamaya yol açarken hücre duvarına sahip [[Bitki hücresi|bitki hücrelerinde]] şişmeye yol açar. Ortam ''izotonik'' ise, membranın her iki tarafında konsantrasyon aynıdır ve su hareketi olmaz.
* Ortam ''izotonik''ise, hücre membranın her iki tarafında konsantrasyon aynıdır ve su hareketi olmaz.


== Referanslar ==
== Referanslar ==
11. satır: 9. satır:
* [http://www.anaesthesiamcq.com/FluidBook/fl2_3.php Sıvı Fiziği]
* [http://www.anaesthesiamcq.com/FluidBook/fl2_3.php Sıvı Fiziği]


[[Kategori:Hücre biyolojisi]]
== Ayrıca bakınız ==

* [[Osmoz]]
* [[Hipertonik]]
* [[İzotonik]]

Sayfanın 15.35, 18 Ocak 2015 tarihindeki hâli

Tonisite, efektif osmolarite veya efektif osmolalitenin bir ölçüsü. Osmolalite ve osmolarite partiküler bir solüsyonun hücre zarından bağımsız özellikleridir.

Hipertonik, hipotonik ve izotonik çözeltiler hücre içi sıvının tonisitesi ile dış ortamın tonisitesinin farklı veya aynı olmasına göre tanım alan terimlerdir.

Eğer bir hücre hipotonik bir solüsyona konulursa (tonisitesi hücreninkinden az), hücre dışındaki oransal su konsantrasyonu daha fazladır ve böylece osmoz ile hücre içine net bir su geçişi olur. Bu durum, hücre duvarı olmayan hayvan hücrelerinde patlamaya yol açarken hücre duvarına sahip bitki hücrelerinde şişmeye yol açar. Ortam izotonik ise, membranın her iki tarafında konsantrasyon aynıdır ve su hareketi olmaz.

Referanslar