Pull-up direnç: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Addbot (mesaj | katkılar)
k Bot: Artık Vikiveri tarafından d:q1987617 sayfası üzerinden sağlanan 1 vikilerarası bağlantı taşınıyor
Düzenleme
1. satır: 1. satır:
'''Pull-up dirençler'''; [[elektronik devre]]lerde lojik sistemlere girişlerin (input), eğer dışarıdan bağlı cihazların bağlantısı kesildiyse, umulan lojik seviyelerde kalmalarını sağlamada kullanılır. Pull-up dirençler farklı tipteki lojik cihazlar arasındaki arayüzlerde de kullanılabilir.
{{düzenle|Haziran 2009}}


Bir pull-up direnç zayıf şekilde, 5 [[volt]]a bağlı olduğu kablonun voltajını çeker. Öte yandan direnç, eğer başka bir şey güçlü bir şekilde kabloyu 0 volta çekiyorsa, kablonun 0 volta gitmesine izin verecek derecede zayıftır. Pull-up dirençlerin [[TTL]] devrelerde kullanılması tercih edilir.
Pull-up dirençler lojik devrelerde, lojik sistemlere girişlerin(input), eğer dışarıdan bağlı cihazların bağlantısı kesildiyse, umulan lojik seviyelerde kalmalarını sağlamada kullanılır. Pull-up dirençler ayrıca iki farklı tipteki lojik cihazlar arasındaki arayüzlerde de kullanılabilir.


Benzer şekilde, '''pull-down [[Direnç (devre elemanı)|dirençler]]''' başka bir eleman giriş (input) ile iş yapmıyorsa, girişi 0 (low) seviyesinde tutmada kullanılır. Pull-down dirençler pull-up dirençlerden daha az kullanılır. Pull-down dirençler güvenli bir şekilde [[CMOS]] lojik kapıları ile birlikte kullanılabilir, çünkü girişler voltaj ile kontrol edilir.
Bir pull-up direnç zayıf şekilde, 5 volta bağlı olduğu kablonun voltajını çeker. Ancak direnç, eğer başka bir şey güçlü bir şekilde kabloyu 0 volta çekiyorsa, kablonun 0 volta gitmesine izin verecek derecede zayıftır.


{{Elektronik-taslak}}
Benzer şekilde pull-down dirençler, başka bir eleman giriş(input) ile iş yapmıyorsa, girişi 0 (low) seviyesinde tutmada kullanılır. Pull-down dirençler pull-up dirençlerden daha az kullanılır. Pull-down dirençler güvenli bir şekilde CMOS lojik kapıları ile birlikte
kullanılabilir çünkü girişler voltaj ile kontrol edilir.


[[Kategori:Elektronik devreler]]
Pull-up dirençlerin TTL devrelerde kullanılması tercih edilir.

[http://en.wikipedia.org/wiki/Pull-up_resistor Kaynak(ingilizce)]

[[de:Open circuit#Pull-up]]

Sayfanın 15.12, 18 Ocak 2015 tarihindeki hâli

Pull-up dirençler; elektronik devrelerde lojik sistemlere girişlerin (input), eğer dışarıdan bağlı cihazların bağlantısı kesildiyse, umulan lojik seviyelerde kalmalarını sağlamada kullanılır. Pull-up dirençler farklı tipteki lojik cihazlar arasındaki arayüzlerde de kullanılabilir.

Bir pull-up direnç zayıf şekilde, 5 volta bağlı olduğu kablonun voltajını çeker. Öte yandan direnç, eğer başka bir şey güçlü bir şekilde kabloyu 0 volta çekiyorsa, kablonun 0 volta gitmesine izin verecek derecede zayıftır. Pull-up dirençlerin TTL devrelerde kullanılması tercih edilir.

Benzer şekilde, pull-down dirençler başka bir eleman giriş (input) ile iş yapmıyorsa, girişi 0 (low) seviyesinde tutmada kullanılır. Pull-down dirençler pull-up dirençlerden daha az kullanılır. Pull-down dirençler güvenli bir şekilde CMOS lojik kapıları ile birlikte kullanılabilir, çünkü girişler voltaj ile kontrol edilir.