İçeriğe atla

Liyakat Nişanı: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Peykbot (mesaj | katkılar)
k yazım düzenlemesi
İBP:Silinen dosya kaldırıldı.
3. satır: 3. satır:


==Liyakat Nişanları==
==Liyakat Nişanları==
[[Dosya:Liyakat Nisani.png|thumb|200px|right|Türkiye Cumhuriyeti Liyakat Nişanı]]
* [[Altın Liyakat Nişanı|Liyakat Nişanı (Osmanlı)]]
* [[Altın Liyakat Nişanı|Liyakat Nişanı (Osmanlı)]]
* [[Türkiye Cumhuriyeti Liyakat Nişanı|Liyakat Nişanı (Türkiye)]]
* [[Türkiye Cumhuriyeti Liyakat Nişanı|Liyakat Nişanı (Türkiye)]]

Sayfanın 14.08, 1 Mayıs 2014 tarihindeki hâli

Liyakat Nişanı, ülkesini bilim, sanat, edebiyat ya da kültürün tanıtımı alanında üstün başarılardan dolayı tanıtan kişilere verilen altın kaplama sembol.

Liyakat Nişanları

Ülkelere Göre Liyakat Nişanı

Türkiye Liyakat Nişanı

Türkiye Cumhuriyeti Liyakat Nişanı, ilim ve sanatta Türkiye Cumhuriyeti'nin uluslar arası alanda tanıtılması ve yüceltilmesini sağlayan yabancı kişilere verilen madeni altın kaplama semboldür.

Bu nişan Dışişleri Bakanlığı ile Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurulu'nun görüşleri alınarak ilgili bakan'ın teklifi, Başbakan'ın onayı ile Cumhurbaşkanı'nın tevcihi ile verilir.[1]

Osmanlı Liyakat Nişanı

Osmanlı Liyakat Nişanı, (Altın Liyakat Nişanı) Atatürk'e 17 Ocak 1916'da padişah V. Mehmet Reşat tarafından verilen Altın Liyakat Madalyası'nın ön yüzünde padişahın tuğrasıyla saltanat arması, arka yüzünde ise Osmanlıca olarak "Liyakat Madalyası, sadakat ve şecaat ibraz edenlere mahsustur" yazısı ve 1308 (1891) tarihi vardır.

Madalyanın 2 cm. genişliğindeki etrafı yeşil zırhlı kırmızı kevkez şeriti üzerinde çift kılıç ve 1332 (1916) tarihli bir plaka bulunmaktadır.

Almanya Liyakat Nişanı

Federal Almanya Liyakat Nişanı

Federal Almanya’nın tek Liyakat Nişanı olan ve kısaca Federal Liyakat Nişanı (Bundesverdienstkreuz) olarak adlandırılan Federal Almanya Liyakat Nişanları, politik, ekonomik, kültürel, manevi ve fahri alanlardaki başarılar için verilmektedir. Federal Liyakat Nişanı verilmesi kararı 7 Eylül 1951 tarihinde o zamanki Cumhurbaşkanı Theodor Heuss tarafından verildi.

Anavatanın yeniden inşası için politik, ekonomik, sosyolojik ve manevi alanlardaki çalışmaların başarısına verilecek olan bu ödül, ödülü alanlar için Federal Almanya Cumhuriyeti’nin barış içerisinde yükselmesine katkıda bulundukları anlamına gelecektir.

Federal Liyakat Nişanı uluslararası normlara göre üç kategoride (Liyakat Nişanı, Büyük Liyakat Nişanı, Büyük Nişan) ve 8 dereceli olarak verilmekteydi. En yüksek basamak olan Özel Dereceli Büyük Nişan, devlet adamlarına verilmek üzere hazırlanmıştı.

İngiltere Liyakat Nişanı

İngiliz Liyakat Nişanı

İngiliz Liyakat Nişanı; kral ya da kraliçe tarafından verilen Britanya ve İngiliz Milletler Topluluğu nişanıdır. 1902 yılında Kral VII. Edward tarafından, Prusya Onur Nişanı örnek alınarak hazırlanmıştır.

Silahlı kuvvetler, bilim, sanat, edebiyat ya da kültürün tanıtımı alanında üstün başarılardan dolayı verilir.

Daha nadir verilen askeri onurlar, sivil olanlardan, madalyanın ortasındaki kılıçlarla ayırdedilir. Nişanın verilmesi hükümdarın kişisel bir hediyesidir ve başka onay gerektirmez. Hâlâ kullanımda olan en yüksek onur nişanlarından biridir.

Ayrıca bakınız

Türkiye Cumhuriyeti Madalya ve Nişanlar

Kaynaklar

  1. ^ mevzuat.adalet.gov.tr. "Madalya ve Nişanlar Kanunu". Erişim tarihi: 30 Ekim 2012. 

Dış bağlantılar