Örnek getirme görevi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Genesis kayası, 1971'de Apollo 15 ay göreviyle getirildi.

Örnek getirme görevi, dünya dışındaki bir yerden örnekler toplayıp analiz için Dünya'ya getiren bir uzay aracı görevidir. Örnek getirme görevleri, yalnızca atomlar ve molekülleri veya gevşek malzeme ve kayalar gibi karmaşık bileşiklerden oluşmuş tortuyu geri getirebilir. Bu örnekler, toprak ve kayanın kazılması veya güneş rüzgarı parçacıkları ile kuyruklu yıldız birikintilerinin yakalanması için kullanılan bir toplayıcı paneli gibi çeşitli yollarla elde edilebilir. Bununla birlikte, bu tür örneklerin Dünya'ya getirilmesinin Dünya'nın kendisini tehlikeye atabileceğine dair endişeler dile getirilmiştir.[1]

Bugüne kadar, robotik ve mürettebatlı görevler tarafından Dünya'nın uydusu Ay'dan taş örnekleri toplandı, Wild 2 kuyruklu yıldızı ile 25143 Itokawa ve 162173 Ryugu asteroitleri, örnekleri Dünya'ya getiren robotik bir uzay aracı tarafından ziyaret edildi ve robotik Genesis göreviyle güneş rüzgarı örnekleri getirildi. 101955 Bennu'dan alınan örnekler şu an Dünya'ya dönüş yolunda ve Eylül 2023'te ulaşması bekleniyor.

Örnek getirme görevlerine ilave olarak; Ay'dan Ay meteoru, Mars'tan Mars meteoru ve Vesta'dan HED meteoru şeklinde örnekler başka yollarla toplanmıştır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]