Ön kuruluş

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ön kuruluş, istihbarat teşkilatları, organize suç örgütleri, terör örgütleri, gizli topluluklar, yasaklı örgütler, dini veya siyasi gruplar, çıkar grupları veya şirketler gibi başka bir kuruluş tarafından kurulan ve kontrol edilen bir oluşumdur. Ön kuruluşlar, eylemleri ana gruba atfedilmeden ana grup adına hareket edebilir ve böylece belirli faaliyetlerini yetkililerden veya halktan gizler.[1][2]

Bağımsız dernekler veya hayır kurumları gibi görünen ön kuruluşlara cephe grupları denir. İş dünyasında, ön şirketler veya paravan şirketler gibi kuruluşlar, ana şirketi yasal sorunlardan korumak için kullanılır. Uluslararası ilişkilerde kukla devlet, başka bir devlet için bir paravan olarak hareket eden bir devlettir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Gillium, Jack; Sullivan, Eileen; Tucker, Eric (2 Haziran 2015). "FBI Confirms Wide-Scale Use Of Surveillance Flights Over U.S. Cities". The Huffington Post. Associated Press. Erişim tarihi: 2 Haziran 2015. 
  2. ^ Wenz, John (2 Haziran 2015). "The FBI Flies Secret Surveillance Planes Under Fake Company Names". Popular Mechanics. 21 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]